164 mc lemn confiscat de la un gater din Stroiești aparținând unei firme din Păltinoasa. 30 mc ridicat de la un gater din Slatina

În perioada 11.11.-17.11.2019, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Au fost organzizate 25 de acţiuni și controale și au fost constatate 2 infracțiuni.

De asemenea, au fost aplicate 139 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 78.190 lei și au fost confiscați 280,54 m.c., material lemnos, în valoare de 74.460 lei.

O echipă mixtă formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat pe 11 noiembrie,  un control la o societate comercială din comuna Păltinoasa cu punct de lucru în comuna Stroiești, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care, a constatat faptul că, firma nu deținea în depozit cantitățile de 164,44 m.c. lemn de lucru și 2,43 m.c. cherestea de esență rășinoase, volum determinat ca diferență între stocul scriptic și stocul faptic inventariat la data efectuării controlului. Totodată, echipa de control a mai constatat și faptul că, societatea nu respecta obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru și opera în mod eronat datele în aplicația informatică pe linie de silvicultură. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăţii comerciale, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenționale în valoare de 14.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţilor de 164,44 m.c. lemn de lucru și 2,43 m.c. cherestea de esență rășinoase,  în valoare totală de circa 35.400 lei.

La 14.11.2019, un echipaj mixt format din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și lucrătorii Gărzii Forestiere Suceava, a efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o întreprindere individuală din comuna Slatina, ocazie cu care, s-a constatat faptul că, societatea deținea în depozit cantitatea de 30,09 m.c. cherestea de esență rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală, cantitate determinată ca diferență între stocul scriptic și stocul faptic inventariat la data efectuării controlului. Totodată, echipa de control a mai constatat și faptul că, societatea nu respectă obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru, operează în mod eronat datele în aplicația informatică pe linie de silvicultură și nu înscrie la zi și în ordine cronologică avizele de însoțire a materialului lemnos în registru de evidență a intrărilor/ieșirilor, conform prevederilor legale în vigoare. În cauză s-a dispus sancţionarea societății, fiind aplicate 4 sancţiuni contravenționale în valoare de 9.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 30,09 m.c. cherestea de esență rășinoase în valoare de 19.227 lei.