Suceava se înfrăţeşte cu municipiile Karavas din Cipru şi Yinchuan din China

Municipiul Suceava ar urma să încheie acorduri de înfrăţire cu municipiul Karavas, Districtul Kyrenia din Republica Cipru. În acest sens, un proiect de hotărâre va fi supus aprobării plenului Consiliului Local în şedinţa de 28 noiembrie.

Potrivit iniţiatorului proiectului, primarul Ion Lungu, relaţiile dintre cele două municipii au început din iunie 2019, când o delegaţie a Karavas, condusă de omologul Nicos Hadjistephanou, a vizitat Suceava, cu prilejul unei expoziţii de obiecte de dantelă din patrimoniul naţional al Ciprului, manifestare organizată la Muzeul de Etnografie şi Folclor.  Scopul general al acordului este acela de contribui la susţinerea dialogului intercultural, „prin cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului cultural, la cooperarea în domenii precum educaţie, tehnologie, cultura, turism şi mediu”.

Tot în şedinţa ordinară din această săptămână a deliberativului local, înspre aprobare este înaintat şi proiectul de hotărâre referitor la încheierea unui acord de cooperare între municipiul Suceava şi municipiul Yinchuan, Regiunea Autonomă Ningxia Hui din Republica Populară Chineză. Din partea acestui municipiu, Suceava a primit o propunere de înfrăţire după ce oficialii chinezi s-au întâlnit cu cei suceveni, cu ocazia unoei manifestări organizate de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.  Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, obiectul acordului îl constituie, în principal, „nevoia de creştere a gradului de inovarea pe plan local şi cel regional”. Domeniile de colaborare sunt: economic şi comercial; învăţământ; culturii, turismului, şi sportului; protecţiei mediului, medical şi al serviciilor edilitare şi nu, în cele din urmă, al administraţiei publice.

De-a lungul timpului, reşedinţa de judeţ a colaborat cu mai multe autorităţi ale administraţiei publice locale din străinătate, printre care Harisburg din SUA, Aalborg din Danemarca, Liverpool din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Avignon din Franţa, precum şi cu Napoli şi Potenza din Italia. În prezent, municipiul Suceava este înfrăţit cu oraşele Sosnoviec din Polonia, Cernăuţi din Ucraina, Laval din Franţa, Soroca din Moldova şi Betleem din Cisiordania, Palestina.

Distribuire articol