Bălan vrea să știe ,,Situația plăților neachitate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală,,

Deputatul PNL Ioan Bălan vrea să știe de la ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei, Ion ŞTEFAN care este ,,Situația plăților neachitate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală,,

 Parlamentarul liberal sucevean a înregistrat la Camera Deputaților un document sub formă de întrebare pe care vi-l prezentăm integral:

 

Domnule Ministru,

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-au aprobat la nivelul Județului Suceava un număr total de 267 de proiecte, cu o valoare totală de peste 927,05 milioane de lei. Proiectele aprobate pentru finanțare privesc diferite priorități ale comunităților locale: modernizarea și reabilitarea unităților școlare, extinderea rețelelor de utilități, reabilitarea drumurilor și podurilor de interes local etc. În condițiile în care unitățile administrativ teritoriale au fost foarte puternic afectate financiar prin deciziile ultimelor trei guverne, singura speranță pentru realizarea unor proiecte de investiții care să conducă la modernizarea satelor și orașelor a rămas în derularea corectă a proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Din păcate, așa cum și domnia voastră ați constatat, ritmul lucărilor nu a fost susținut și de ritmul finanțărilor care ar fi trebuit asigurate de Guvern, atât cu ocazia rectificării bugetare din luna august, cât și ulterior. Având în vedere faptul că situația pe care dumneavoastră ați preluat-o la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei este deosebit de dificilă și luând în considerare că întârzierile la plată pentru proiectele derulate prin PNDL generează probleme grave atât pentru comunitățile locale, cât și pentru agenții economici care au muncit și acum așteaptă decontarea facturilor, vă solicit să aduceți următoarele precizări:

  • Care a fost, la data de 4 noiembrie 2019, valoarea restanțelor acumulate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală?
  • Care era la data de 4 noiembrie 2019 nivelul sumelor neplătite pentru beneficiarii proiectelor PNDL derulate la nivelul Județului Suceava?
  • În condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice a anunțat posibilitatea adoptării celei de-a doua rectificări bugetare pentru anul 2019 în jurul datei de 28 noiembrie, vă rog să-i liniștiți pe beneficiari și să anunțați când credeți că se vor putea debloca următoarele plăți pentru proiectele finanțate prin PNDL?

 

Solicit formularea răspunsului în scris.

 

Vă mulţumesc,

Ioan BALAN – Deputat PNL