Dezlegare la pește, luni 2 decembrie – sărbătoare mare pentru românii de pretutindeni

Luni, 2 decembrie, în calendarul ortodox românesc este sărbătoare mare. Este dezlegare la pește, iar mai mulți sfinți sunt sărbătoriți.

În a doua zi de iarnă, sărbătorim sfinții: Sfântul Proroc Avacum, Sfântul Mucenic Miropi, Sfântul Ierarh Solomon, arhiepiscopul Efesului și de asemenea este dezlegare la pește.

Sfântul Proroc Avacum a prorocit căderea bisericii din Ierusalim, dar și a Ierusalimului. În momentul în care împăratul babilonian Nabucodonosor a intrat în Ierusalim, Prorocul Avacum a fugit, iar după plecarea împăratului, s-a întors, având secerători în vremea secerişului.

În ziua de 2 decembrie, atunci când este marcată în calendar această sărbătoare este bine să spui rugăciunea adresată lui Iisus Hristos, pentru a fi păzit de cele rele.

„Doamne, viforul necazurilor se ridică asupra noastră şi au intrat ape până la sufletele noastre, dar întru Tine este toată nădejdea noastră! Tu cunoşti pricina răului care ne apasă. La Tine perii capetelor noastre sunt număraţi. La Tine scăpăm şi pe Tine Te rugăm să depărtezi de la noi orice rău pierzător de suflet şi să ne ajuţi să biruim toate ispitele care ne învăluie! Tu eşti întărirea, scăparea şi Izbăvitorul nostru, Hristoase Dumnezeule şi Ţie Slavă şi mulţumire pentru toate Îţi înălţăm, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin!”