Romsilva a vandut populatiei 1,37 milioane de metri cubi de lemn de foc in 10 luni

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a vandut populatiei, in primele zece luni ale acestui an, peste 1,37 milioane de metri cubi (mc) de lemn pentru foc, la un pret mediu de 180 de lei/mc, fara TVA, iar pana la finele anului estimeaza ca va furniza 1,7 milioane mc, conform datelor Romsilva transmise la solicitarea AGERPRES.

Astfel, pana la finalul lunii octombrie, Romsilva a vandut direct populatiei 1.370.647 mc lemn pentru foc, la un pret mediu de 180 de lei/mc, fara TVA, in timp ce anul trecut, in aceeasi perioada, a valorificat un volum de 1.365.881 mc la pretul mediu de 170 lei/mc, fara TVA. Din volumul total de lemn pentru foc valorificat in primele 10 luni ale anului curent, unitatile RNP – Romsilva au asigurat transportul lemnului catre beneficiari, cu utilajele proprii sau in regim de prestari servicii, pentru circa 100.000 mc.

“Preturile de vanzare a lemnului pentru foc variaza, in principal, in functie de specie, conditia de livrare (daca lemnul se livreaza din depozit sau de la locul de recoltare) si cheltuielile efectuate pentru aducerea acestuia in conditii de livrare (exploatare, transport, sectionare, manipulare, paletizare). In aceste conditii, pretul minim de valorificare a fost de 118 lei/mc, iar pretul maxim a fost de 415 lei/mc. Mentionam ca potrivit reglementarilor in vigoare, poate fi valorificat direct catre populatie, unitati de interes local finantate integral sau partial de la bugetul de stat sau de la bugetul local, care nu desfasoara activitate economica in sensul reglementarilor comunitare in domeniul ajutorului de stat, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, asociatiilor si fundatiilor infiintate conform legii, lemnul de foc si lemnul de lucru cu diametrul cu diametrul la capatul gros de maximum 24 cm precum si alte sortimente de lemn de lucru, daca acestea au fost oferite la licitatii, dar nu au fost adjudecate. Astfel se justifica pretul maxim de valorificare mentionat mai sus”, sustin reprezentantii regiei.

Administratorul padurilor de stat aprovizioneaza populatia cu lemn de incalzire fie prin vanzare directa prin intermediul Ocoalele Silvice, fie prin furnizare catre unitatile administrativ-teritoriale si alte unitati finantate de la bugetul de stat.

Cele mai mari volume de lemn pentru foc comercializate de unitatile RNP – Romsilva in primele 10 luni ale anului au fost consemnate in judetele Suceava, respectiv un volum de 203.021 mc, la un pret mediu de 134 de lei/mc, in Bacau – 79.677 mc (165 lei/mc), Neamt – 75.721 mc (159 lei/mc), Botosani – 60.889 mc (186 lei/mc) si Dambovita – 59.795 mc (234 lei/mc). Preturile nu contin TVA.

Potrivit reprezentantilor Romsilva, in general, ca lemn pentru incalzire, este solicitat si se utilizeaza sortimentul denumit “lemn de foc” adica lemnul care nu poate fi utilizat pentru alte utilizari si prelucrari industriale superioare (pentru obtinerea de furnire, cherestele etc). Pentru lemnul de foc din specii de esenta tare, respectiv fag, stejar, carpen, exista o cerere mai mare fata de cel de rasinoase si alte esente moi (plop sau salcie).

In ultimii ani s-a reusit cresterea volumului de lemn pentru foc oferit populatiei, de la aproximativ 788.400 mc in 2016, circa 1,034 milioane mc in 2017, pana la 1,704 milioane mc in 2018.

Potrivit unei analize a Consiliului Concurentei realizata pe piata lemnului de foc, lemnul de foc este o materie prima scumpa, utilizata preponderent in sobe ineficiente, poluante, incalzirea locuintei fiind de obicei partiala, iar confortul termic redus.

“Inlocuirea dispozitivelor de incalzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o prima etapa a procesului de diminuare a cantitatii de lemn de foc utilizata pentru incalzire”, arata analiza publicata autoritatii de concurenta publicata in data de 9 septembrie 2019.

Aceasta in conditiile in care lemnul de foc este principala sursa de incalzire in Romania, numarul gospodariilor care se utilizeaza lemnul de foc ca mijloc de incalzire fiind de 3,415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodariilor inregistrate la nivel national, conform datelor Institutului National pentru Statistica.

In ceea ce priveste mediul rural, numarul locuintelor care utilizeaza lemnul de foc drept mijloc de incalzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezinta 85% din totalul locuintelor inregistrate in mediul rural.

Consumul de lemn de foc este influentat de dimensiunile locuintei, conditiile meteorologice, cu randamentul instalatiei de incalzire, precum si cu gradul de izolatie termica al gospodariei. In plus, in ultimii ani, pretul lemnului de foc a crescut semnificativ, ca urmare a disfunctionalitatilor din piata, se mentiona in analiza Consiliului Concurentei