Primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare

Primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor  a fost condamnat de Judecătoria   la 2 ani și 2 luni închisoare după ce a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Edilul a fost  trimis în judecată de procurori pentru ucidere din culpă, în cazul unui accident mortal petrecut tocmai în 3 aprilie 2009. Aflat la volanul unui Mercedes, Schipor a incercat sa depaseasca o Dacie, intr-o zona cu depasirea interzisa, cu care a intrat in coliziune. In urma impactului, o femeie aflata in autoturismul Dacia a murit pe loc iar soferul masinii a fost ranit usor. În martie 2006, Schipor a fost implicat intr-un alt accident rutier soldat cu moartea unui tanar de 24 de ani.

Inițial a fost trimis în judecată un alt şofer, care a fost de multă vreme şi condamnat. Rudele femeii moarte în accident au contestat ordonanţele de clasare. Ancheta a fost redeschisă de procurorii superiori, iar dosarul a trecut pe la mai mulţi procurori, pentru ca în cele din urmă să fie preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. În urmă cu câteva zile, inculpatul Gheorghe Schipor a fost trimis în judecată pentru ucidere în culpă.

Şoferul Daciei în care se afla femeia, trimis în judecată şi condamnat cu suspendare

,,A urmat o anchetă în urma căreia s-a stabilit că şoferul Daciei se face vinovat de accident. Aurel Cioată a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare, suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile. Sentinţa a rămas definitivă din luna martie 2014, şoferul fiind obligat, prin asigurător, şi la achitarea de daune materiale şi morale.În cadrul aceleiaşi anchete a Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, celălalt şofer implicat în accident, Gheorghe Schipor, a primit ordonanţă de clasare,,susțineau jurnaliștii de la Monitorul de Suceava.

Plângeri, un martor surpriză şi o redeschidere a anchetei

Ancheta din cazul acestui accident avea să fie însă departe de un punct final.Printre cei care au contestat această ordonanţă de clasare se numără fiii femei care a murit.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a infirmat soluţia de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului Gheorghe Schipor. Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a mai confirmat redeschiderea urmăririi penale faţă de Gheorghe Schipor, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.Asta se întâmpla în septembrie 2015.  Au mai trecut apoi aproape trei ani de zile, până când, în urmă cu câteva zile, redeschiderea anchetei a dus la trimiterea în judecată a lui Gheorghe Schipor, pentru accidentul din data de 3 aprilie 2009. Cum deja celălalt şofer a fost condamnat, Gheorghe Schipor va putea fi condamnat cel mult pentru o culpă comună, asta dacă judecătorii îl vor găsi vinovat.Cel puţin prin prisma vechimii accidentului şi a faptului că a fost deja o persoană condamnată pentru acea tragedie, noua trimitere în judecată este cu totul ieşită din comun,potrivit Monitorul de Suceava.

Primarul se declară nevinovat şi aruncă semne de întrebare asupra martorului 

Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, primarul Gheorghe Schipor spunea  că îşi menţine declaraţiile date imediat după accident, deoarece acela a fost adevărul.„Eu veneam dinspre Rădăuţi spre Suceava şi am observat o maşină care staţiona. M-am angajat în depăşirea ei, dar şoferul, fără să semnalizeze, a virat la stânga. Nu am avut timp să evit maşina şi nici să frânez, am lovit-o în plin. Ce să-i faci, necazul te ajunge vrei, nu vrei”, a declarat Gheorghe Schipor, la puţin timp după tragedie, potrivit Monitorul de Suceava. El a mai precizat doar că fostul viceprimar Gheorghe Cozorici, „ cu care sunt într-un litigiu continuu”, a dat declaraţii de martor la accident, după ani de zile.

„El nu a fost acolo”, a spus primarul, fără a dori să intre în mai multe detalii. Procesul în care va fi judecat Gheorghe Schipor va începe la Judecătoria Suceava, iar până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, acesta se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

 

Primarul din Vicovu de Sus a mai fost condamnat pentru un accident

În aprilie 2009, când a fost implicat în accidentul mortal de la Dănila, primarul Gheorghe Schipor abia îşi recăpătase permisul de conducere, după ce fusese condamnat la un an de închisoare cu suspendare, tot pentru un accident rutier.

Pe 5 martie 2006, maşina condusă de Gheorghe Schipor, un Opel Vectra, a derapat şi a ajuns într-un arbore de pe marginea drumului european 85, în zona localităţii Pătrăuţi.

În urma impactului violent cu pomul, unul dintre pasageri, Constantin Breabăn, de 24 de ani, aflat pe bancheta din spate, a suferit mai multe leziuni care i-au provocat moartea.

Pentru ucidere din culpă, primarul din Vicovu de Sus a fost condamnat la un an cu suspendare şi permisul i-a fost anulat. Ulterior condamnării, Gheorghe Schipor a susţinut din nou examenul pentru obţinerea permisului auto şi a fost declarat admis.

sursa:foto Monitorul de Suceava