IPS Pimen: Tot salariul său îl dădea la cei săraci. Un om al rugăciunii, un om cultivat cu mintea, un om foarte evlavios

La Parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Sadova a avut loc  duminică, slujba de binecuvântare a bustului Episcopului Irineu Crăciunaș (1928-1973) și Sfânta Liturghie arhierească. Slujbele au fost săvârșite de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădă­uților. Ierarhul a binecuvântat mai întâi bustul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Irineu Crăciunaș, fiu al satului Sadova și personalitate marcantă a ­timpului său, atât în viața bisericii, cât și pe tărâm cultural. Sculptura este opera profesorului Dorel Constantinescu de la Iași. Sfânta Liturghie a fost slujită în biserica mare a parohiei, răspunsurile liturgice fiind date de corul mixt al parohiei, dirijat de Lidica Mândrilă.

Parohia Sadova II are și un cor de copii – „Nicolaus” – care a interpretat un grupaj de colinde și pricesne la finalul Liturghiei. În cuvântul de învățătură, ierarhul a evocat personalitatea Episcopului Irineu Crăciunaș: „Am sfințit astăzi bustul Părintelui Episcop-vicar de la Iași Irineu Crăciunaș. Un om al rugăciunii și al faptelor bune, al milosteniei. Tot salariul său îl dădea la cei săraci. Un om al rugăciunii, un om cultivat cu mintea, un om foarte evlavios, foarte credincios”. „A trăit o viață scurtă, de numai 45 de ani, dar, prin complexitatea activităților pe care le-a desfășurat, prin aprofundarea teologiei, prin studiile pe care le-a scris despre morală și despre istoria artei va rămâne cu siguranță în dic­țio­narul teologilor români”, a subliniat pr. paroh Simion Mîndrilă.

La finalul Liturghiei, cei doi preoți de la Parohia Sadova II – pr. paroh Simion Mîndrilă și pr. slujitor Benedict Cuciureanu – au fost hirotesiți iconomi stavrofori.