România riscă să intre în 2020 fără buget

România ar putea intra în 2020 fără un buget adoptat. Procedura aleasă de Guvern, cea a angajării răspunderii, atrage posibilitatea sesizării Curții Constituționale, iar PSD a anunțat deja că intenționează să facă acest lucru.

Angajarea răspunderii poate atrage fie depunerea unei moțiuni de cenzură, scenariu mai puțin probabil, fie sesizarea Curții Constituționale. PSD a anunțat deja că va atacă bugetul dacă își asumă Guvernul răspunderea. Iar la Curte sunt sunt șanse mari că PSD să aibă câștig de cauză. În primul rând pt că este pentru prima data în 30 de ani când se intamplă acest lucru.

Articolul 138 din Constituției spuen clar că bugetul are nevoie de aprobarea Parlamentului. Ori, bugetul, prin angajarea răspunderii, înseamnă tocmai că parlamentul nu îl dezbate, iar Guvernul poate să țină cont sau nu de amendamentele pe care le depun parlamentării.

Luni, pe 23 decembrie, Guvernul își angajează răspunderea, apoi vine Crăciunul. Dacă va fi atacat la Curtea Constitutională, Curtea se va pronunța cel mai devreme în luna ianuarie.