Poliția Română.Acțiuni pentru destructurarea unor grupări de trafic de droguri

Peste 1.400 de persoane bănuite de trafic de droguri au fost trimise în judecată, în primele 11 luni ale anului trecut, în urma acțiunilor organizate de polițiști și procurori D.I.I.C.O.T. Au fost destructurate 57 de grupări organizate și au fost scoase de pe piață aproape 3 tone de droguri.   

În primele 11 luni ale anului 2019, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au desfăşurat 959 de acţiuni operative pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate trafic și consum ilicit de droguri.

În urma activităților derulate de poliţiştii antidrog împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au fost emise 510 rechizitorii și au fost încheiate 256 de acorduri de recunoaștere a vinovăției prin care au fost trimise în judecată 1.458 de persoane fizice și juridice bănuite de săvârşirea a 2.311 infracţiuni.

Din totalul persoanelor inculpate, 601 au fost reţinute sau arestate.

În această perioadă, au fost destructurate 57 grupuri organizate de trafic de droguri, formate din 372 de persoane ce au trimise în judecată.

De asemenea, au fost scoase de pe piață 2.842,06 kilograme de droguri (dintre care 1.747,73 kilograme de droguri de mare risc și 1.094,33 kilograme de droguri de risc) şi 47.736 de comprimate.

Exemple:

Timp de aproximativ cinci luni, polițiștii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au investigat activitatea infracțională a unui grup organizat care s-ar fi ocupat de procurarea din Spania, transportul, introducerea în țară și distribuția în București de droguri de risc, de ordinul sutelor de kilograme.

Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, polițiștii antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au organizat o acțiune în București, finalizată cu 3 prinderi în flagrant delict și o percheziție  domiciliară.

În urma acțiunii, au fost ridicate 54 de pungi cu cannabis (de aproximativ 30 de kilograme), sumele de 40.150 de lei și 12.220 de euro, 6 telefoane mobile și 6 cartele SIM.

7 membri ai grupării au fost prezentați procurorului de caz D.I.I.C.O.T., pentru audieri și luarea măsurilor preventive, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic internațional de droguri de risc și constituire a unui grup infracțional organizat.

5 dintre ei au fost reținuți pentru 24 de ieri, iar ulterior au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

În activități au fost angrenați și polițiști de la Brigada de Poliție Rutieră,  Secția 18 și Secția 6 din București.

În dimineața zilei de 28 noiembrie 2019, polițiștii Brigăzii Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Combatere a Criminalității organizate Ilfov, împreună cu D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au destructurat o grupare infracțională, ce avea preocupări pe linia traficului internațional de droguri.

În fapt, un bărbat aflat la volanul unui autoturism, a fost oprit în trafic, pe raza orașului Pantelimon, de polițiștii rutieri din Ilfov. La controlul mașinii, în portbagaj a fost găsit cannabis vegetal și cocaină.

Ulterior, polițiștii din cadrul S.C.C.O. Ilfov, cu sprijinul colegilor de I.P.J. Ilfov și Poliția Oraș Voluntari, au realizat un flagrant în Voluntari, fiind oprit autoturismul în care se aflau soția bărbatului și alte 2 persoane. De această dată, în urma controlului asupra autoturismului, au fost găsite 2 genți de voiaj în care se afla cannabis vegetal, cocaină și 2 pistoale cu glonț.

Ancheta a continuat cu efectuarea a 4 percheziții (3 în județul Ilfov și una în București), la domiciliile celor 4 persoane.

Acțiunile, beneficiind de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, s-au soldat cu descoperirea și scoaterea de piață a aproape 350 de grame de cocaină,  1,5 kg. de heroină, 47 kg. de cannabis vegetal (inflorescențe), 2 pistoale cu glonț și 47 de cartușe cu glonț deținute ilegal, un cântar electronic, 9 smartphones și bani ce ar fi fost obținuți din traficul de droguri (73.350 de lei, 11.400 de euro, 1.000 GPB și 500 USD).

Din investigații a reieșit că drogurile ar fi fost transportate ilicit, printr-o firmă de curierat din Malaga – Spania.

La audieri, la D.I.I.C.OT., au fost conduse 8 persoane implicate, față de care sunt continuate cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și introducere în țară de droguri de mare risc.