Suceava, printre judeţele cu cele mai reduse rate ale demenţei Alzheimer

Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale şi autorităţile administrativ-teritoriale cu asistenţă medicală comunitară, organizează, în luna ianuarie campania cu tema „Sănătate mintală”. Liliana Grădinariu, director executiv al  DSP susține prin campania cu sloganul „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, derulată pe durata acestei luni, urmărită este creşterea nivelului de informare şi conștientizare a populaţiei și profesioniştilor din asistenţa medicală primară privind problematica sănătăţii mintale.

Printre obiectivele acţiunii sunt enumerate informarea populaţiei privind importanța identificării și intervenției în asemenea situaţii; conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor; creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale, cât şi aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

Conform datele puse la dispoziţie de DSP Suceava privind prevalenţa prin tulburări mintale, inclusiv Alzheimer, în anul 2016, cele mai multe cazuri au fost luate în evidenţă în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia şi Regiunea de Dezvoltare Vest.

Cele mai puține cazuri în evidență de bolnavi cu tulburări mintale au fost consemnate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest şi Regiunea de Dezvoltare Centru. Valori mici se înregistrează în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

În anul 2018, prevalența bolii la scară naţională a fost de 165,1 cazuri la 100.000 de locuitori.  Judeţele care au comunicat cele mai reduse rate ale demenţei Alzheimer au fost Harghita, Sălaj, Bacău, Olt, Bihor, Botoșani, Gorj, Iași, Mehedinți, Ilfov, Suceava.