Flutur: Anul 2020 – ANUL MACARALELOR la obiective de investiții de la Spital și Aeroport

Președintele Consiliului Județean Suceava, ­Gheorghe Flutur, a anunțat la începutul acestei săptămâni cele mai mari proiecte de investiții la care se lucrează în acest an: Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava,  Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, dar și la lucrările de infrastructură rutieră.

Atât pentru aeroport cât și pentru  spital, Flutur a declarat că 2020 poate fi considerat „Anul Macaralelor” iar proiectele mari la care s-a referit sunt finalizarea terminalului de pasageri de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava și nouă șantiere de la SJU – extindere bloc operator, finalizare heliport, finalizare laborator de medicină nucleară, demarare lucrări construire institut oncologic, supraînălțare Corp E pentru înființarea a două secții – chirurgie toracică și plastică, finalizare demersuri construire spital de copii, finalizare Centru de Radioterapie și Diagnostic Precoce a Cancerului, începere lucrări bloc ANL pentru medici și finalizare reabilitare sistemului de alimentare cu apă. „Dacă ne uităm în acest an și la Aeroport și la Spitalul Județean veți vedea multe macarale în funcțiune. Este anul macaralelor”, a arătat  Flutur.

El a adăugat că la terminalul aeroportului se lucrează intens, s-a recuperat și ușoară întârziere și de aceea speră ca la jumătatea anului să dea în funcțiune noul terminal de la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava”.

 

Blocuri operatorii, blocuuri PNL pentru medici dar și modernizarea infrastructurii rutiere

În ceea ce privește investițiile de la SJU, ­Gheorghe Flutur a reiterat care sunt valorile lucrărilor de construire pentru: patru blocuri operatorii – 6,2 milioane de euro, construirea heliportului – 1,4 mi-­lioane de euro, construirea centrului de medicină nucleară – 2,3 milioane de euro. De asemenea, con­struirea unui bloc ANL pentru medici presupune un efort considerabil din partea administrației ju­dețene sucevene pentru realizarea utilităților.

În ceea ce privește modernizarea, reabilitarea și repararea drumurilor județene, proiectele vizează 230 de km de drum, la un cost de 63 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, guvernamentale și din fonduri proprii. Din acestea, 53 de milioane de euro reprezintă lucrări pentru circa 160 kilometri drumuri județene ce vor trebui reabi­litate/modernizate prin proiecte finanțate cu fonduri guvernamentale (PNDL) și/sau europene (POR). Diferența o reprezintă fonduri pentru lucrări de reparații ale drumurilor județene.

De asemenea, în atenția lui Gheorghe Flutur sunt dotarea SMURD Suceava cu un elicopter de salvare pentru zona de munte, lucrările de îndiguiri de la Frătăuți la Suceava, extindere și reabilitare a rețelei de apă potabilă și canalizare, dezvoltare turism. „De mult s-a promis. știu că sunt în achiziție șase elicoptere și am cerut ca zona noastră, zona de munte, să fie arondată unui elicopter SMURD”, a declarat Flutur. El a spus că baza elicopterului va fi stabilită de autoritățile naționale pentru că zona de munte nu include doar partea din județul Suceava.

În ceea ce privește proiecte legate de administrația județeană, el a menționat Gestionarea deșeurilor – finalizarea platformelor de colectare și se­lec­­tare de la Rădăuți și Fălticeni.

De asemenea, investițiile în cultură și educație vizează începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Muzeului de Istorie din Siret – în parteneriat cu primăria, lucrări la școala specială din Rădăuți și la o grădiniță din Fălticeni și începerea lucrărilor la viitorul Muzeu de Artă (pe locul fostului sediu al Arhivelor Naționale), cu finanțare din fonduri norvegiene. Alte aspecte avut în vedere sunt legate de monito­rizarea derulării unor proiecte de instituții prin PNDL 2 de către primării, precum și de modernizare a infrastructurii rutiere naționale și de modernizare a Punctului de Trecere a Frontierei Siret.