Foto/Peste 2000 de persoane au participat la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Drăgușeni

Festivalul de datini si obiceiuri de stil vechi  a adunat luni, 13 ianuarie, în comuna suceveană Draguseni peste 2000 de persoane.
Manifestarea este deja o tradiție și adună în fiecare an zeci de cete și formații de urători și mascați. Evenimentul a inclus parada măştilor şi a obiceiurilor de Anul Nou pe stil vechi și un spectacol al fiecărui grup participant  în parcul comunei. A fost un spectacol al culorilor și al tradițiilor. Pentru prima dată în județul Suceava a ajuns Malanca de la Ruginoasa.
Spre deosebire de clasicele colinzi de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vechi,  se face cu mult zgomot.
Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze  localnicilor un an mai bun.
Luni a fost și  Ajunul de Anul Nou pentru cei care credincioșii de stil vechi. Nu au lipsit senatorii  PSD Ioan Stan și Ilie Niță, președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutr ,prefectul județului Alexandru Moldovan, vicepreședintele CJ, Gheorghe Niță, directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Fili, directorul Școlii Populare de Artă Suceava, Ioan Băițan.
Parada formațiilor s-a desfășurat de la Hanul Drăgușeni la parcul central iar deplasarea a fost supravegheată atent de jandarmi și polițiști.
Au  participat mascaţi şi cete de urători de toate vârstele din  mai multe localități: Drăgușeni, Boroaia, Bogdăneşti, Râşca, Drăguşeni, Dolheşti şi Forăşti, Corlata,Râșca, Baia dar și formații din județul Iași și Neamț.
În cele trei sate ale comunei –  Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu  sunt aproximativ 2000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi.
  Parada obiceiurilor de Anul Nou pe stil vechi  încheie oficial ciclul sărbătorilor de iarnă şi programul Crăciun în Bucovina al Consiliului Județean.