DGA Suceava la bilanțul pe trim III 2019 al instituției cu două cazuri ca exemple: fostul șef al Serviciului Rutier din IPJ și un subofițer de la IJJ

DGA Suceava la bilanțul pe trim III 2019 al instituției cu două cazuri ca exemple: fostul șef al Serviciului Rutier din IPJ și un subofițer de la IJJ.  În ambele cazuri,inculpații s-au ales cu condamnări definitive.

Magistraţii Curții de Apel Suceava au respins, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi inculpatul J.P. împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Suceava, prin care a fost condamnat inculpatul J.P. pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual, la pedeapsa de 1 an închisoare la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 2 luni închisoare, stabilind în final o
pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare.
Totodată, instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei rezultate stabilite prin prezenta în baza art. 83 alin. 1 Cod penal, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru inculpatul J.P., precum și achitarea inculpatului S.I. pentru săvârșirea infracțiunii de „abuz în serviciu”.

În fapt, în cursul lunii noiembrie 2013, în calitatea sa de șef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, J.P., l-ar fi determinat pe subordonatul său S.I. să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu privind implementarea în aplicația electronică de evidență
a abaterilor rutiere, solicitându-i acestuia să nu introducă în sistem mențiunea suspendării exercitării dreptului de a conduce al unei persoane pe o perioadă de 120 zile.
În temeiul celor 4 ordonanţe de delegare emise de către procurorul din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, lucrătorii D.G.A. – S.J.A. Suceava au procedat la efectuarea de activităţi specifice de administrare a probatoriului, la finalul acestora fiind dispusă trimiterea în judecată a inculpaților.

Jandarmul și-a însușit  ilegal banii obținuți din amenzile aplicate, uneori eliberând chitanțe justificative în fals

Magistraţii Curții de Apel Suceava au admis apelurile declarate de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi şi inculpatul Z.P.C., împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Suceava, au desființat în parte, sentinţa penală mai sus menţionată şi în rejudecare au dispus condamnarea incuplatului Z.P.C., subofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava la data săvârșirii faptelor, la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu aplicarea unei pedepse complementare a interzicerii drepturilor pe o durată de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în scopul obținerii unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și instigare la
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Totodată, instanța de judecată a dispus suspendarea sub supraveghere, a executării pedepsei principale de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Z.P.C., pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani.

În fapt, la data de 25 iunie 2015, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava împreună cu lucrători ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară (la domiciliul subofițerului jandarm şi la locul lui de muncă, respectiv Grupa a 2-a Jandarmi Supraveghere și Ordine Publică Dolhasca din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava). Ca urmare a efectuării perchezițiilor domicilare, au fost identificate și ridicate înscrisuri și mijloace materiale de probă în legătură cu cauza, necesare probării activităţii infracţionale.
Lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ca urmare a unei informări a Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, în luna aprilie 2015, au sesizat Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași cu privire la săvârșirea de către Z.P.C. a mai multor infracțiuni, înregistrându-se dosar penal iar lucrătorii serviciului au fost delegați pentru efectuarea de activități procedurale.
În perioada 2014 – 2015, Z.P.C. și-a încălcat în mod repetat atribuțiile de serviciu în scopul obținerii atât pentru sine, cât și pentru alții de foloase necuvenite. Acesta a falsificat înscrisuri din lucrările ce i-au fost repartizate spre soluționare în scopul nesancționării unor contravenții. De asemenea, a falsificat procese verbale de contravenție pentru a-și însuși ilegal banii obținuți din amenzile aplicate, uneori eliberând chitanțe justificative în fals. Concret, inculpatul Z.P.C. este acuzat că aplica sancțiuni contravenționale cu valori cuprinse între 100 și 400 de lei, le cerea contravenienților banii pentru achitarea lor și le oferea chitanțe false în acest sens.  Același cadru al I.J.J. Suceava a divulgat zonele de acțiune ale organelor de poliție și jandarmerie cu privire la acțiuni de combatere a braconajului piscicol pe râul Siret, în condițiile în care chiar el practica acest gen de activitate în perioada de prohibiție, utilizând instrumente interzise la deținere.
La data de 29.06.2015, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de plt. Z.P.C. și reținerea acestuia pe o perioadă de 24 ore, iar ulterior, la data de 30 iunie 2015, Tribunalul Suceava a admis propunerea formulată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași și a dispus arestarea preventivă a acestuia.

Distribuire articol