Mănăstirea Putna gazda Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX-a, 2020

Joi, 16 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în a doua zi a Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediția a XXIX-a, 2020, participanții au poposit la Mănăstirea Putna.

Ca în fiecare an, a fost săvârșită slujba de pomenire pentru poetul nostru național, la care au fost au fost pomeniți și părinții, strămoșii și rudele sale, între care doi călugări și trei călugărițe. Au slujit Părintele Stareț al mănăstirii, arhimandritul Melchisedec Velnic, alături de clerici de la mănăstire.

După slujba Parastasului, Părintele Stareț a rostit un cuvânt despre mesajul

pe care viața și opera lui Eminescu îl au pentru români. „Îl iubim pe Eminescu. Îl iubesc toți cei care caută să cugete la rădăcina și la ființa sufletului nostru. Poezia și tot ce ne-a rămas de la el conțin un adevăr pentru noi, românii; ne arată calea pe care să mergem. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca versurile și gândurile lui Mihai Eminescu să încolțească în inima noastră și să ne așezăm și mai mult în gândul și cugetarea marelui poet.”

Părintele Stareț a amintit că în acest an se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 100 de ani de la nașterea marii profesoare academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, eminescolog de seamă, care este înmormântată la Mănăstirea Putna. În 20–23 august, mănăstirea va organiza Simpozionul „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100. Har și vocație în cultura română”.

Anul viitor, în 15 august 2021 se vor aniversa 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a fost organizată de Mihai Eminescu și Ioan Slavici la Putna, în 1871. Mihai Eminescu a iubit în chip deosebit Mănăstirea Putna, pentru că este prima ctitorie și locul ales de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare pentru înmormântare. În cinstea slăvitului voievod, locul serbării din 1871 a fost ales la Putna.

Programul a continuat în incinta mănăstirii, alături de statuia lui Mihai Eminescu. Elevii școlii din Putna, coordonați de profesorul Mircea Aanei și de Ion Andronache, și Adela Șulea au susținut un micro-recital de poezie și cântec.

A urmat festivitatea de acordare a Premiului „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană. Câștigătorul a fost scriitorul Cassian Maria Spiridon, pentru volumul „Eminescu, ziarist politic”. Autorul a arătat că a devenit interesat de publicistica lui Eminescu imediat după Revoluția din 1989, când a republicat mai multe articole ale lui Eminescu în ziarul „Timpul”, articole care se dovedeau de actualitate. Juriul care a desemnat câștigătorul a fost condus de profesorul universitar Adrian Dinu Rachieru. Acesta a vorbit despre calitățile volumului premiat și despre verticalitatea și spiritul netranzacțional ale lui Eminescu, concluzionând că „marele pericol este să ne despărțim de Eminescu necitindu-l”.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna și primăriile comunelor Putna și Șerbăuți.

Din partea Consiliului Județean Suceava au fost prezenți consilierii Mihai Grozavu și Brândușel Nichitean, iar din partea Centrului Cultural Bucovina a fost prezent  managerul Călin Brăteanu.