ACTUALITATE

Gabriel Costache : Mă voi implica și mai activ pentru înființarea Centrului Regional de Excelență pentru Învatamant Dual în județul Suceava.

Cred cu fermitate că este de datoria noastră, a tuturor, să creăm cadrul unui viitor sigur în județul Suceava și să revitalizăm noile meserii prin transferul de know-how pe care specialiștii si expertii il pot asigura și îmi exprim susținerea pentru cei aproximativ 400 de tineri, înscriși astăzi în sistemul dual de educație, ce au închaiat contrcte de practică între anii de școlarizare 2017-2019 cu peste 50 de mari agenți economici din Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Siret pentru a devenii în 2020 noii meseriași ai județului nostru.

Pregătirea forței de muncă este una dintre pârghiile pentru susținerea ritmului de creștere economică. De aceea, este momentul să ne asumăm împreună, politic, mediul de afaceri și autorități locale, dezvoltarea învățământului profesional dual și să îi ajutăm pe investitori să se implice în pregătirea practică a tinerilor, viitorii lor angajați.

Reglementarea la nivel regional al cererii agenţilor economici cu privire la necesarul de forţă de muncă bine calificată, cât şi asigurarea calităţii şi certificării agenţilor economici, ce se vor implica în sistemul dual de educație, va unul din obiectivele principale ale Centrului Regional de Excelență pentru Învatamant Dual din judetul Suceava, iar cu sprijinul autorităților locale îmi doresc ca pana la sfarsitul acestui an să il avem funcțional.

De asemenea, cred că aceasta este alternativa optimă pentru operatorii economici din regiune care au nevoie de forță de muncă bine calificată și solicit pe acesta cale sprijinul pentru diseminarea noțiunilor informative și imi exprimăm totodată deschiderea de a veni in sprijinul acestora, pentru o informare corectă a companiilor, a unităților de învățământ cât și a autorităților locale, avand un scopul comun în ceea ce privește dezvoltarea educației și formării profesionale, dar și faptul că aceste obiective pot fi atinse numai printr-o abordare multisectorială pentru a putea identifica, anticipa și analiza în mod corect nevoile de competențe și noi calificări cerute de piața forței de muncă din regiune.

Totodată eu voi rămâne fidel valorilor de stanga europene, a valorilor democratice și consider că trebuie să continuăm pe acelaşi drum, asumându-ne,  pentru că doar atunci putem lua decizii care să ne onoreze.

 

Gabriel Costache

ex Vicepreședinte  al ex Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANFPISDR)