SĂNĂTATE

ESTE OFICIAL: focarul de coronavirus a fost declarat o urgență globală

Organizația Mondială a Sănătății declară izbucnirea unui nou coronavirus ca fiind o situație de urgență globală, după ce numărul de cazuri a crescut de mai mult de 10 ori într-o săptămână. De când China a informat pentru prima dată OMS despre cazurile noului virus la sfârșitul lunii decembrie, acesta a raportat peste 7.800 de cazuri, inclusiv 170 de decese.

Mai multe persoane au fost infectate de acest coronavirus în China decât au fost bolnavi acolo în perioada epidemiei SARS 2002-2003. Evenimentele sportive, de transport și culturale au fost anulate în toată țara, iar peste 50 de milioane de oameni se află în blocaj guvernamental din China.

Alte optsprezece țări au raportat de atunci cazuri, inclusiv Canada, care are trei.

Experții spun că există dovezi semnificative despre care virusul se răspândește în rândul oamenilor din China.

Sunt îngrijorați de cazuri din alte țări, cum ar fi Canada, unde au existat rapoarte izolate de transmitere de la om la om.

Canadienii din Wuhan

Guvernul federal spune acum că 196 de canadieni au cerut ajutor pentru a ieși din Wuhan, China, iar Ottawa se pregătește să zboare un avion acolo, dar așteaptă aprobarea chineză.

Primul ministru Justin Trudeau spune că guvernul continuă să facă tot ce poate pentru a sprijini canadienii din Wuhan și a-i acoperi aici într-un mod care este în siguranță și nu permite sau nu permite o propagare și mai mare a noului coronavirus.

Trudeau spune că Canada se uită la liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății și la ce fac alte țări, deoarece determină dacă și în ce fel canadienii care se întorc din China ar putea fi pusi în carantină.

Europa

Țările europene, joi, au intensificat eforturile pentru a conține virusul care infectează China centrală, trimițând un avion să evacueze sute de europeni din țară și să oprească și mai multe zboruri către China.

Un avion A380 a decolat de pe un fost aeroport militar de la Beja, la 200 de kilometri (120 de mile) sud-est de Lisabona, transportând doar piloții și echipajul său.

Căpitanul Antonios Efthymiou a spus că zborul va merge mai întâi la Paris, pentru a ridica o echipă de medici și echipaj suplimentar, înainte de a se îndrepta spre Hanoi și apoi în China. El a spus presei portugheze că va aduce înapoi aproximativ 350 de europeni. El a spus că echipajul va lua precauții medicale speciale, dar nu le-a elaborat.

Ministrul portughez de externe, Augusto Santos Silva, a declarat că zborul a fost coordonat între țările Uniunii Europene și autoritățile chineze.

În Europa, au existat 10 cazuri de virus confirmate: cinci în Franța, patru în Germania și unul în Finlanda.

Între timp, autoritățile medicale italiene au depistat 6.000 de pasageri și 1.000 de echipaje la bordul unei nave de croazieră atârnate la nord de Roma, după ce un pasager din Macao a venit cu simptome asemănătoare gripei. (vezi următoarea poveste)

Republica Cehă a anunțat că a încetat să mai elibereze vize cetățenilor chinezi din cauza focarului. Se estimează că peste 600.000 de turiști chinezi au vizitat Cehia anul trecut, în special capitala Praga.

Pe partea de vânzare cu amănuntul, retailerul suedez de mobilă și articole de casă IKEA a anunțat că toate magazinele sale din China continentală vor rămâne închise pentru a-și proteja clienții și personalul de la focar. Magazinele sunt o bântuire preferată a locuitorilor din orașul chinez, atât pentru cumpărături, cât și pentru agățat.

Scandinavian Airlines a anunțat că a oprit toate zborurile către Beijing și Shanghai din cauza virusului care începe vineri până pe 9 februarie. SAS, care are 12 zboruri săptămânale regulate din Scandinavia către China, a declarat joi că „siguranța pasagerilor și a angajaților noștri este cea mai mare prioritate”.

Compania aeriană națională Spania a oprit cele trei zboruri de întoarcere pe săptămână între Madrid și Shanghai din cauza virusului, o mutare despre care a spus că va continua până în luna februarie.

Aceste anunțuri au urmat demersuri anterioare pentru a opri sau reduce zborurile către China de către alte companii aeriene europene, inclusiv British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines, Elveția, Air France și KLM.
(Travel Industry Today)