ACTUALITATE

IPS Teodosie, la un pas de sentință. DNA vrea pedeapsă cu suspendare pentru Arhiepiscopul Tomisului

Procurorii cer închisoare cu suspendare pentru Arhiepiscopul Tomisului. Procesul în care Înalt Prea Sfințitul Teodosie este acuzat de fraudă cu fonduri europene a ajuns la final. În primă instanță, înaltul prelat a fost achitat.

În ultimul său cuvânt le-a spus magistraților că este nevinovat și că totul s-a făcut ,,după lege”. DNA insistă, însă, cu acuzația potrivit căreia ar fi fost folosite documente false pentru obținerea unor finanțări.

Deși a încasat o achitare în primă instanță, dictată de Cristian Deliorga, între timp ajuns judecător CCR, DNA insistă ca Înalt Prea Sfințitul Teodosie să fie condamnat. Procurorul a cerut o pedeapsă cu suspendare, în timp ce înaltul prelat s-a declarat nevinovat.

Judecătorii au anunțat că vor da un verdict definitiv peste două săptămâni.

În fața instanței, în ultimul cuvânt, Teodosie a spus că nu a comis nereguli.

”Toate s-au facut după lege. Am încredere în justiție că se clarifică definitiv și nu provizoriu.” a precizat Teodosie Petrescu.

Acuzațiile DNA

Arhiepiscopul Tomisului este acuzat alături de 5 apropiaţi de presupuse fraude cu fonduri europene. Ar fi prezentat Agenţiei de plăţi şi intervenţie în agricultură documente false pentru a obţine o finanţare europeană de 1,3 milioane de lei.

Totul pentru a susţine o cultură de viță de vie nobilă pe câteva sute de hectare. În realitate, susţin procurorii anticorupţie, la Nazarcea ar fi crescut doar buruieni.

În primă instanță, la Curtea de Apel Constanța, judecătorul Cristian Deliorga nu a confirmat acuzațiile, aşa că prelatul a fost achitat. Magistratul a stabilit că probele adunate de procurorii DNA nu sunt suficient de solide.