Suceveanul Ștefan Mandachi vrea să îi scoată din Ditrău pe cei doi brutari din Sri Lanka și să-i angajeze la un restaurant al său

Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi, devenit cunoscut după metrul de autostradă și inițiatorul mișcării #șîeu, a anunțat că dorește să îi angajeze, ca brutari, pe cei doi cetățeni din Sri Lanka.  Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție a pâinii, spunând că aceștia vor fi doar ajutoare. 

Patronul mai spune că întotdeauna cei care au muncit au fos plătiți, inclusiv pentru orele suplimentare, și că îi așteaptă pe cei care au avut nemulțumiri, pentru clarificarea problemelor. Aceasta, în condițiile în care mai mulți angajați ai brutăriei s-au plâns că nu sunt plătiți în conformitate cu orele lucrate și că nu sunt bine tratați.

Patronul brutăriei i-a invitat pe cei care vor să se angajeze să meargă la el. „Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a scris el.

Bărbatul a precizat că cei doi muncitori din Sri Lanka au fost angajați cu forme legale.

Antreprenorul din Suceava s-a declarat nemulțumit de atitudinea patronului brutăriei din Ditrău, pe care l-a considerat drept „laș”.

„Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat… Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renuțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită”, a spus Mandachi.

„O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”, a mai spus inițiatorul mișcării #șîeu.

 

Rasismul a lovit in  comună Ditrău,  județul  Harghita.Cei doi angajați brutari la o firmă locală. Preotul parohiei din comuna Ditrău, care nu a fost de acord cu cei doi străini, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, porunca cea mare a lui Isus este iubirea, iar creștinii trebuie să îi accepte și pe cei de altă religie. O posibilă soluție se încearcă a fi găsită mâine, la primărie, cu toate părțile implicate.

Piumal, muncitor singalez la brutăria din Ditrău: Am venit în România pentru că salariul este mai mare. În Sri Lanka salariul e mai mic.

Amahinda, muncitor singalez la brutăria din Ditrău: România e o țară bună, o țară foarte frumoasă. Oamenii sunt cumsecade, la muncă vorbesc frumos, sunt oameni buni. Muncitorii din Sri Lanka au 49 de ani, respectiv 22 de ani. Unul dintre ei este budist, iar celălalt catolic. Ambii au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt harnici și serioşi, iar colegii lor de muncă au numai cuvinte de laudă la adresa lor.

Colegi de la brutărie:

„Foarte buni, sufletiști, muncitori”.

„Și ei sunt oameni ca și noi. Noi când am mers dincolo, ce ei ne-au trimis inapoi? Și noi am lucrat îstrăinătate, dar străinii nu s-au comportat urât cu noi, să ne trimită înapoi în România”.

„Nu este nicio diferență între noi și ei, nu văd diferența. Își fac treaba chiar mai bine decât noi. Eu nu văd nimic, e o prostie. Anunțuri de angajare au fost date de șefi, dar nimeni din zona asta nu s-a prezentat. Avem nevoie de putere de muncă, ca să putem duce comenzile clienților”.

În schimb locuitorii din Ditrău sunt foarte revoltați.

Săteni:

„Noi nu suntem obișnuiți cu oamenii ăștia. Pâinea pe care o fac ei noi trebuie să o mâncăm și ne uităm din ce mână mâncăm”.

„Dacă îi primim acum pe cei doi, vor veni și alții. Și cu creștinii se poartă destul de urât”.

„Nu îi privesc cu ochi buni, că trebuie să ferim femeile și copiii de asemenea oameni”.

„Ne aduc boli, lucruri cu care noi nu suntem obișnuiți”.

Bărbații au fost angajați cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare.

Proprietarii fabricii de pâine din Ditrău spun că nu mai găsesc muncitori nici măcar în județele învecinate.

sursa:digi24.ro

Distribuire articol