Cei doi cultivatori de cannabis condamnați cu închisoare cu suspendare

Cei doi cultivatori de cannanis din Frătăuții Noi au primit pedepse cu suspendare. Tribunalul Suceava a dispus astăzi, ca Buzeac Mihăiță Gheorghiță și Șerban Lazăr,ambii de 22 ani, suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale aplicate pe un termen de supraveghere de 3 ani, ce se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

Gheorghiță a fost condmanat  la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc” în modalităţile „cultivării, procurării, deţinerii, punerii în vânzare şi vânzării de droguri de risc, fără drept”și  la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de șantaj” precum și la pedeapsa de 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept”.

Instanța a decis contopirea pedepselor în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 7 luni și 10 de zile închisoare (o treime din celelalte pedepse aplicate), urmând ca în final,  să execute o pedeapsă de 2 ani, 7 luni și 10 de zile închisoare. Tribunalul a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale aplicate pe un termen de supraveghere de 3 ani, ce se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Pe durata termenului de supraveghere impune inculpatul obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Suceava sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria  Frătăuții Noi, sau Primăria Rădăuți  pe o perioada de 100 zile.

Instanța  atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere impuse prin prezenta sau săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare, constând în sancţiunea revocării suspendării sub supraveghere urmată de executarea pedepsei.

Tribunalul Suceava a condamnat pe Șerban Lazăr  la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc” în modalităţile „cultivării, procurării, deţinerii, punerii în vânzare şi vânzării de droguri de risc, fără drept”. a pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „șantaj”.

Completul de judecată a contopit c pedepsele aplicate  în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 6 luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă aplicată), urmând ca în final, să execute o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare.

Instanța dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale aplicate pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Și Lazăr   va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria com. Frătău?ii Noi, jud. Suceava sau Primăria mun. Rădăuți  Suceava, pe o perioada de 100 zile.

Cei doi au intrat în atenţia procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, încă de anul trecut. Pe atunci, ei procurau canabis şi-l vindeau cu 50 de lei gramul. Marfa ajungea la clienţi prin intermediul unui minor, care l-a un moment dat a vrut să renunţe la activitatea ilegală pentru că a conştientizat riscurile.

Tinerii nu au fost de acord cu decizia minorului şi l-au ameninţat cu diverse acte de violenţă şi nu doar pe el, ci şi pe alţi doi membri ai familiei sale.

Ca să obţină şi mai mulţi bani de pe urma afacerii ilegale, Buzec şi Lazăr au semănat seminţe de canabis. Anchetatorii i-au supravegheat o perioadă de timp, până când plantele au ajuns la maturitate şi abia atunci le-au făcut percheziţii în locuințe  şi i-au săltat din paturi. Ambii au fost încătușați.