Dragobetele la români. Când este sărbătorit de creștinii ortodocși Sfântul Valentin

Sărbătoarea Sfântului Valentin și legarea acestei sărbători de data de 14 februarie comportă un paradox mai greu de înțeles pentru credincioșii ortodocși, dar mai nou și pentru cei romano-catolici.

În primul rând, în nici un calendar

ortodox nu întâlnim în data de 14 februarie prăznuit Sfântul Valentin. Cea mai apropiată prăznuire a vreunui sfânt care să fie asemănător ca nume este prăznuirea Sfintei Muceniță Valetina în data de 10 februarie. Cea mai cunoscută sărbătoare a Sfântului Valentin este în 30 iulie. Atunci este prăznuit Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. Mai sunt și alți sfinți cu numele Valentin pomeniți de către Biserica Ortodoxă.

Sărbătoarea Sfântului Valetin este specifică Bisericii Romano-Catolice. Sfântul Valentin sau Valentin din Terni este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici. Potrivit informațiilor pe care le avem aceasta a
trăit în secolul al III-lea, fiind episcop în Interamna, Terni de azi. Sfântul Valentin nu apare în cea mai veche listă a martirilor romani, Cronografia din 354, deși patronul compilării Cronografiei era un creștin bogat numit Valentinus.