Ciocârlia şi capra neagră vor deveni specii protejate

Ciocârlia şi capra neagră vor fi puse sub protecţie, iar decizia, împreună cu punctul de vedere al Ministerului Mediului, va fi transmisă Guvernului, potrivit ministrului de resort. Ciocârlia de câmp a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în anul 1996, apoi, în 2006, specia redevine protejată, dar numai pentru un an. În ceea ce privește capra neagră, fostul minister de resort a aprobat o cotă de recoltă de 609 exemplare care vor putea fi împuşcate în sezonul 2019-2020.

„Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, pentru care, din păcate, până acum, vânătoarea a fost permisă fără nici un fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlie şi capra neagră. Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista IUCN (The International Union for Conservation of Nature – n.r.) a speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra nea­gră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. În acest sens, vom transmite ­Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii“, a afirmat, săptămâna trecută, ministrul de resort, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

Conform Societăţii Ornitologice Române (SOR), ciocârlia de câmp a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în anul 1996. În 2006, specia redevine protejată, dar numai pentru un an. În 2015, în urma unei alte campanii a SOR şi a organizaţiilor din Coaliţia Natura 2000, cotele de vânătoare au fost înjumătăţite.

„An de an, Poliţia Română prinde grupuri mai mari sau mai mici de turişti italieni care braconează specii protejate şi susţin că vânează ciocârlie. Pe traseul România-Ungaria deja sunt celebre transporturile de păsări braconate care părăsesc ţara, iar în ultimii ani astfel de transporturi au fost interceptate în Slovenia şi Croaţia“, precizează SOR.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte capra neagră, comunitatea Declic a iniţiat anul trecut o petiţie pentru a fi stopată vânarea acestei specii, invocând faptul că fostul minister de resort a aprobat o cotă de 609 exemplare care vor fi împuşcate în sezonul 2019-2020.

Din datele centralizate de la gestionarii fondurilor de vânătoare, citate în petiție, reiese faptul că populaţia caprelor negre din România este în creştere, de la 6.722 de exemplare, în 2005, la 8.158 de exemplare, în 2019, în timp ce autoritățile au stabilit efectivele optime la 6.174 de exemplare, „fără să se ştie în baza căror studii“.

Capra neagră se găseşte în România în 98 de fonduri de vânătoare din 16 judeţe.