29 februarie 2020.Ce este ANUL BISECT. Ziua în care femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Superstiții și tradiții

Luna februarie a acestui an are 29 de zile în calendar, iar anul 2020 este an bisect. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582. 

Anii bisecți sunt ani care au o zi în plus adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier⁠.

Întrucât anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr întreg de zile, calendarele care au același număr de zile în toți anii deviază încet în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an.

O rotație completă în jurul Soarelui durează 365 de zile și 6 ore.

Acest lucru înseamnă că la fiecare patru ani se „câștigă” 24 de ore în plus, adică o zi, astfel că este adăugată această dată la luna februarie pentru a respecta coordonatele poziției aparente a Soarelui.

Iulius Cezar a introdus în calendar anul bisect în jurul anului 46 î.Hr., dar calendarul său iulian avea o singură regulă: orice an divizibil uniform cu patru ar fi un an bisect.

Această regulă a creat prea mulți ani bisecți, dar calculele matematice au rămas aceleași până când Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, mai bine de 1.500 de ani mai târziu.

În 1582, Papa Grigore al XIII-lea, a instituit prin bulă papală ajustarea calendarului Iulian. La data de 24 februarie 1582, s-a trecut efectiv la ajustarea calendarului Iulian, aflat atunci în uz.

Fiecare an care este divizibil cu 4 este an bisect, mai puțin cei care sunt divizibili cu 100, dar și aceștia dacă sunt divizibili cu 400 atunci sunt ani bisecți: un an bisect se divide cu 4, însă dacă se divide cu 100 atunci nu e an bisect, însă dacă se divide cu 400, atunci e an bisect.

Superstiţii şi tradiţii

Unii astrologi susţin că, în astfel de ani, cu 366 de zile, trebuie să fim extrem de precauţi în privinţa acţiunilor noastre, pentru a putea preveni potenţialele pericole. Alţii, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufleteşti.

O lege străveche spune că, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbaţi. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiţia s-a păstrat secole de-a rândul, iar în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoţia, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.

În unele ţări, se consideră că 29 februarie ar putea să aducă noroc femeilor care se vor căsători în această zi.

Credinţele populare spun că nu trebuie să vă căsătoriţi într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, nu trebuie să divorţaţi într-un astfel de an, pentru că riscaţi să rămâneţi singuri pentru multă vreme.

Într-un an bisect nu este indicat să vă schimbaţi locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum construcţia unei case, o afacere sau achiziţii scumpe.

Credinţa aparte spune că, o dată la patru ani, toate ciupercile din pădure devin otrăvitoare, de aceea, în acest an, ele nu trebuie culese. Argintul este cel care ne fereşte de necazuri, de aceea se recomandă purtarea bijuteriilor din acest metal. Aceste podoabe ajută la întărirea aurei energetice.