Rechizitoriul DNA în dosarul AYAHUASCA

Ceaiul de ayahuasca folosit in sedintele de samanism organizate de Gelu Oltean, fost sef al DGIPI, iubita acestuia, Vanessa Youness, si cetateanul britanic Thomas Lishman continea pe langa drogul DMT si arsen, aluminiu si mercur peste limita maxima admisa de lege.

Zeci de persoane participau la aceste sedinte unde se consumau droguri, respectiv o bautura traditionala folosita de triburile din Amazon, care provoaca viziuni si halucinatii.

Rechizitoriul prin care cei trei au fost trimisi in judecata pentru mai multe infractiuni vizează:
– constituire a unui grup infractional organizat;
– punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri;
– desfasurarea de operatiuni privind circulatia drogurilor de mare risc fara drept;
– trafic de droguri de mare risc;
– introducerea in tara de droguri de mare risc; trafic de produse sau substante toxice;
– efectuarea de operatiuni cu produse despre care trebuia sau putea sa prevada ca sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Potrivit rechizitoriului, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucuresti a analizat ceaiul oferit si a descoperit ca acesta contine metale grele. Pentru una din probe s-a constatat depasirea concentratiei maxime admise de arsen, fier si aluminiu.
Procurorii DIICOT citeaza din Regulamentul CE nr.1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime si arata de cate ori au fost depasite aceste limite.

“Avand in vedere concentratiile reale obtinute in probele de ceai, provenind din ceaiul de ayahuasca ce a fost baut de participantii la ceremoniile de la clinica Younes, unde s-a constatat in urma testelor efectuate in cadrul laboratorului din cadrul Departamentului Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice si Nanomateriale din cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor Bucuresti ca:

– Proba ceai P1 are o cantitate de mercur de 0,0101 cu o crestere de 10 ori peste limita maxima admisa, o cantitate de aluminiu cu o crestere de 327 ori peste limita maxima admisa si o cantitate de arsen cu o crestere de 5 ori peste limita maxima admisa;

– Proba de ceai P2 are o cantitate de mercur de 0,063 cu o crestere de 6 ori peste limita maxima admisa, o cantitate de aluminiu cu o crestere de 545 ori peste limita maxima admisa si o cantitate de arsen cu o crestere de 16 ori peste limita maxima admisa;

– Proba de apa P3 are o cantitate de mercur de 0,1608 cu o crestere de 16 ori peste limita maxima admis.”

Mercurul: Substanta foarte toxica

Anchetatorii arata ca ingestia mercurului sau inhalarea acestuia este foarte toxica. Potrivit rechizitoriului, mici cantitati de mercur se acumuleaza in organism ca urmare a consumului de carne de peste.

“Acestea se elimina incet, in decurs de un an, cu conditia stoparii inhalarii unor noi cantitati de mercur. Chiar si dozele relativ mici pot avea efecte negative grave asupra dezvoltarii sistemului nervos, putand genera, de asemenea, posibile efecte daunatoare asupra sistemului cardio-vascular, imunitar si reproductiv,” precizeaza DIICOT.

In doze mari in organism, metalele grele devin foarte toxice, astfel: in procesul de prepararea hranei, metalele nu se descompun, dimpotriva, concentratia lor pe unitatea de masa creste; poseda proprietatea de a se acumula in organismul uman, astfel ele franeaza sau chiar blocheaza procesele biochimice intracelulare; majoritatea metalelor poseda proprietati mutagene si cancerigene.

Mercurul este o substanta foarte toxica ce reprezinta o amenintare globala si grava la adresa sanatatii umane potrivit Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008,” se arata in rechizitoriu.