Rectorul USV anunță că anul universitar s-ar putea prelungi

Rectorul USV Suceava, Mihai Dimian a anunțat cadrele universitare dar și personalul din cadrul instituției de învățământ universitar că  anul universitar s-ar putea prelungi:
Iată mesajul:
”Dragi colegi, Dragi studenti, Practic, de o luna de zile ne aflam in ‘razboi’ cu coronavirusul COVID-19. Aceasta epidemie afecteaza societatea noastra, dar si intreaga lume. In tara se implementeaza o serie de masuri care incearca sa protejeze populatia si incearca, timid, sa sustina viabilitatea sistemului economic si social. Suceava a primit eticheta de oras in CARANTINA, eticheta destinata mai degraba inspaimantarii populatiei (poate si pentru a ramane acasa), deoarece masuri suplimentare nu par sa existe. Intensitatea circulatiei a fost si pana acum apropiata de zero, asadar nu se schimba mai nimic. Avioanele oricum nu mai veneau, iar deplasarile la si de la locul de munca sunt inca permise! Asteptam totusi si sustinerea materiala (spital de campanie, echipamente medicale, echipamente de protectie, teste etc) dar si sustinerea in domeniul resurselor umane. Si asteptam sa vedem daca si in Romania se va intampla ca in Italia acel fenomen paradoxal, cand numarul total de decese din orice cauze, in primele 3 luni ale anului 2020 a fost mai redus decat in primele 3 luni ale oricaruia dintre anii precedenti (2017, 2018 sau 2019), cu toate ca, intradevar, in unele orase numarul de decese a crescut de 10 ori comparativ cu anii trecuti. Dragi membri ai comunitatii academice sucevene, va asigur ca, la nivelul USV, am adaptat si am angrenat toate mecanismele posibile pentru a sustine buna functionare a institutiei si am adoptat hotararile necesare protectiei studentilor si angajatilor in fata epidemiei. Estimez o reluare a activitatii la finalul lunii mai sau in prima jumatate a lunii iunie. Pana atunci, ar fi bine sa finalizam on-line toate cursurile si aplicatiile care se pot sustine prin aceasta modalitate. Voi propune Consiliului de administratie sa reluam activitatea cu 2-3 saptamani de activitate didactica, dupa un orar nou, in care se vor recupera laboratoarele si/sau se vor sustine cursuri si seminarii recapitulative. Apoi vor urma 3 saptamani de sesiune si una de restante. Pentru anii terminali, vor urma 1-2 saptamani dedicate examenelor de finalizare a studiilor. In cel mai bun caz finalizam semestrul la final de iulie, in cel mai rau caz la final de august. In septembrie vor fi reexaminarile.
Practica studentilor se va putea desfasura oricand, in laboratoare, conform orarului sau in unitatile economice cu care avem incheiate conventii de practica, inclusiv acum, in perioada starii de urgenta, acolo unde este posibil, in special in situatiile in care practica se poate desfasura prin activitate la domiciliu (exemplu: studenti care fac practica in domeniul software). Admiterea se va face in paralel cu aceste activitati, in functie de finalizarea studiilor preuniversitare. Sunt convins ca atitudinea civica a fiecaruia dintre noi, responsabilitatea in raport cu ceilalti atat la locul de munca, cat si in societate, sunt mijloacele cele mai potrivite care ne vor ajuta sa lasam in urma amenintarile generate de noul coronavirus. In aceste momente critice, comunitatea academica suceveana da dovada de responsabilitate, seriozitate si viziune. Astazi, suntem si trebuie sa fim exemplu pentru regiune, pentru tara, sa aratam ca in situatii dificile ne putem mobiliza, inclusiv impotriva unui adversar invizibil. Sunt sigur ca urmariti in presa ceea ce facem sau incercam sa facem pentru comunitate si suntem bucurosi si mandri ca putem sa o facem! Astfel, am transferat Spitalului Judetean de Urgente Suceava linia de echipamente pe care se pot realiza testari ale persoanelor suspecte de imbolnavire cu COVID-19 (deja astazi, in prima zi, s-au efectuat aproape 50 de teste, de maine se vor testa peste 200 de probe pe zi), am pus la dispozitia cadrelor medicale, care detin o testare cu rezultat negativ la COVID19, camere din caminul nr. 2 si vom pune la dispozitie in continuare camine, daca situatia o va cere, am contribuit la organizarea unui Centru de sprijin emotional pentru cadrele medicale si exemplele nu se vor opri aici, mai avem planuri in derulare! De asemenea, prin masurile financiare adoptate la finele anului trecut am realizat o rezerva financiara care, sunt sigur, ne va permite sa trecem cu bine aceasta perioada de criza pe care o traverseaza tara. Fiti convinsi ca putem sa achitam salariile la timp si vom vira in conturile studentilor bursele aferente semestrului al II-lea, oricat ar dura acest semestru. Vom desfasura toate activitatile didactice si administrative in formele cele mai adecvate politicii asumate de prevenire a raspandirii coronavirusului. “Nimic nu este permanent in aceasta lume nebuna. Nici macar necazurile noastre” a spus candva Charlie Chaplin. Impreuna vom trece peste toate necazurile si vom fi si mai buni decat am fost! USV este si va ramane motorul schimbarii in bine a Sucevei! Va urez multa sanatate, ”