Deputat Nicolae Daniel Popescu: USR a votat împotriva inițiativei Guvernului din decembrie 2019 de a desființa Garda Națională Forestieră

Parlamentarii USR din Camera Deputaților au votat, în plenul de miercuri împotriva inițiativei Guvernului de a desființa Garda Națională Forestieră. Aceasta instituție ar trebui să coordoneze gărzile forestiere din teritoriu, și care are nevoie de o forță multmai mare și nicidecum să fie desființată.
Prin același act normativ a existat marele riscal reducerii personalului gărzilor forestiere și așa mult subdimensionat, până la desființarea acestei instituții așa cum s-a susținut în comisiile de specialitate. In urma dezbaterilor, legea de adoptare a OUG 88/2019, prin care se propunea desființarea Garzii Naționale Forestiere, a primit rapoarte negative în Comisiile de specialitate din Senatul României și Camerei Deputaților.
Deputatul sucevean Daniel Popescu, membru USR în Comisia pentru agricultură șisilvicultură din Camera Deputaților, declară:
“În această perioadă avem nevoie mai multdecât oricând de structuri eficiente de control în domeniul forestier, drept dovadă proiectul depus de USR pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor deMediu, precum și susținerea inițiativei legislative pentru oprirea exportului de bușteni votată chiar săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților. Am votat pentru raportnegativ în Comisie din cauza dezastrului din pădurile din județul Suceava, iar investigațiile jurnalistice au scos deja la iveală că mafia lemnului din Bucovina este strâns legată de liderii locali ai unor partide politice. Este de neînțeles de ce Guvernulactual a ales să desființeze practic Garda Națională Forestieră.
“Reamintim că Garda Forestieră Suceava funcționează cu număr insuficient de angajați, deșifondul forestier ocupă aproape 50% (adică aprox 422 mii ha) din suprafaţa judeţului Suceava, reprezentând cca. 7% din întregul potenţial silvic al României, județul ocupând din acest punct de vedere locul I pe ţară.
Garda Forestieră Suceava, cea mai mare din țară ca suprafață administrată (are competență în județele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău și Neamț) are conform datelor din martie 2020 un număr de – atenție! – doar 62 deangajați!
Asta deși schema de personal din HG nr. 743/2015 prevedea un număr 85 deangajați, iar modificările aduse prin Legea 159/2017 a crescut numărul de angajați cu peste30%, la peste 140.
“Solicităm cu fermitate Guvernului să lucreze urgent la organizarea Gărzii Forestiere Naționale și să susțină măsurile concrete și fezabile împotriva defrișărilor ilegale.
O asemenea măsură complementară și urgentă este inițiativa legislativă a USR pentruînființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (denumit de presă DNA-ul pădurilor).
Proiectul se află în circuitul parlamentar și este susținut de parlamentari de la maimulte partide politice. Cerem Guvernului să susțină această inițiativă și să trimită un punctde vedere cât mai urgent “ a conchis deputatul USR Daniel Popescu.
La nivelul întregii țări, conform legii 159/2017, numărul maxim de posturi pentru gărzia fost ridicat la 1007, din care 935 sunt posturi pentru personalul silvic cu atribuții decontrol și implementare.
Asta doar pe hârtie, pentru că, în realitate, Gărzile Forestiere au aproximativ 350 de inspectori silvici, un număr mult sub necesar pentru  a controla  eficient aprox. 7 milioane de hectare de păduri.
Tot ei trebuie să facă împăduriri și verificări ale documentațiilor pe fonduri europene, și să controleze modul deproducere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în carese desfășoară activitatea operatorilor economici.
Plenul Camerei Deputaților a votat astăzi pentru respingerea proiectului Ordonanței de Urgență, acesta fiind depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.
Distribuire articol