Foto/Video/IPS Pimen condus pe ultimul drum in sunet de bucium, tulnice si balada lui Ciprian Porumbescu

Sute de oameni au tinut sa fie prezenti astazi la Manastirea Sihastria Putnei pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel care a fost cel mai inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe din Bucovina, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Slujba de înmormântare a  IPS Pimen  a fost oficiată vineri, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, acolo unde părintele și-a pregătit locul de veci.  Intre cei care au tinut sa fie prezenti s-au aflat principele Nicolae si sotia, printesa Lia,  primarul Sucevei, Ion Lungu, primari din judet, foarte multi preoti, maicute de la manastirile din judet dar si oameni simpli. Multi credinciosi au imbrat costume populare traditonale specifice locului unde provin.

IPS Pimen condus pe ultimul drum in sunet de bucium, tulnice si balada lui Ciprian Porumbescu. Erau de fapt dorintele marelui ierarh din Bucovina  si care i-au fost  respectate si implinite.

Credincioși au îmbrăcat costume populare locale, așa cum își dorea arhiepiscopul, care a mai cerut, de asemenea, să fie condus, pe ultimul drum, pe sunete de bucium.

 Slujba este oficiată de Mitropolitul Teofan, ÎPS Teodosie şi PS Damaschin Dorneanul, împreună cu un sobor de preoţi. În interiorul bisericii, vor putea participa doar 16 persoane. Arhiepiscopul Pimen a încetat din viaţă miercuri,

 

La finalul slujbei de înmormântare s-au citit mesajele de condoleanțe transmise de către  Preafericitul Parinte Daniel și de către Presedintele Romaniai, Klaaus Werner Iohannis.

Apoi, despre Înaltpreasfințitul Pimen a vorbit Părintele Mitropolit Teofan, care a povestit:

Toți îi erau dragi, îndeosebi bătrânii și copiii. Între copii se simțea ca un bătrân cu inimă de copil. Între bătrâni trăia sentimentul unui copil care se îngrijește de bunici. Avea o mare slăbiciune: nu accepta ca un bătrân să fie bolnav și părăsit. Era aprig, neînduplecat în dorința sa de a-i ajuta pe cei în vârstă. Avea, poate, sentimentul de vinovăție, văzându-se pe sine înconjurat de oameni, iar pe alții aflați în părăsire. Se implica, stăruia, insista, trecea peste obstacole și neînțelegerea multora în dorința de a-i ajuta pe bătrânii săi dragi, de a fi împreună cu ei, bucurându-le inima.

La final, în numele slujitorilor sfintelor altare din Bucovina, a vorbit Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Acesta a mulțumit înaltului ierarh și a cerut iertare.

Ați purtat sarcinile noastre ca un părinte, și noi ne cerem iertare, acum, că n-am arătat îndeajuns purtare de fii adevărați. De aceea, nu, părinte Pimen, nu pentru greșelile Înaltpreasfinției Voastră a venit această cruntă boală peste bătrânețile Înaltpreasfinției Voastre, încă puternice, dar totuși, purtătoare de urmele ostenelilor unei vieți de 90 de ani. A venit pentru neascultările noastre, pentru toate mâhnirile pe care vi le-am făcut, pentru toate nedesăvârșirile din cele pe care ni le-ați cerut să le împlinim. A venit această boală ca să fiți, și în ultimele zile ale vieții, împreună cu cei năpăstuiți, cu cei în durere, cu cei bolnavi, cu Bucovina iubită, dar atât de încercată și îndurerată de această molimă. Ați purtat-o pentru păcatele noastre, singur și departe, dar atât de aproape în duh de cei pe care îi iubeați. Și pentru aceasta, vă rugăm, iertați-ne.

Și iertați-i și pe cei care v-au judecat, acum, ori mai înainte, pe cei care v-au vorbit de rău, pe cei care nu v-au înțeles zbuciumul, neodihna și durerea pentru redobândirea unei proprietăți a Bisericii. Poate, simțindu-se și ei fragili și neputincioși în fața vreunei boli sau în fața morții, vor învăța măcar acum să vă prețuiască mai mult și vor șterge lacrima cu care v-ați dus de aici, făcând un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina.

După sărutarea cea mai de pe urmă, sicriul cu trupul neînsuflețit al Înaltpreasfințitului Părinte Pimen a fost dus la Mănăstirea Sihăstria Putnei, spre a fi înmormântat.

Începută în zori, înmormântarea s-a încheiat în jurul orei 17.00. În prima parte a zilei s-au săvârșit la Suceava Sfanta Liturghie si slujba de inmormantare,  la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Au slujit IPS Părinte Teofan ‒ Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților; IPS Părinte Teodosie ‒ Arhiepiscopul Tomisului; PS Părinte Damaschin Dorneanul ‒ Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.