Turnul Unirii ridicat langa o cladire in care a functionat o închisoare unde au fost deținuți și torturați luptători anticomuniști.. „În vremuri grele, umăr la umăr, inimă lângă inimă”

Turnul Unirii a fost inaugurat ieri, la 100 de ani de la Tratatul de la Trianon.  Acesta a fost ridicat langa o cladire in care a functionat o închisoare unde au fost deținuți și torturați luptători anticomuniști, langa Palatul de Justitie. Pe langa fetele bisericesti s-au aflat si reprezenanti ai administratiei publice judetene si locale.

La finalul sfintei liturghii, PS Damaschi, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor le-a amintit celor perznti  despre importanța unității mai ales în vremuri dificile.

„Dacă acum 100 de ani oamenii au putut să lase interese proprii, păreri personale și așa mai departe și să se coaguleze și să fie un singur gând, o singură inimă, de ce nu am putea și noi astăzi? <Tu mi-ești frate, eu ți-s frate, în noi doi un suflet bate>, <Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română>. Nu sunt doar versuri sau cântece care să ne încânte auzul. Sunt totdeauna actuale. Aș îndrăzni a zice mai ales acum”.

„În vremuri grele, dacă nu știm să stăm umăr la umăr, inimă lângă inimă și mână lângă mână pentru a face binele, nu vom putea să răzbim”.

Îndemnul Preasfinției Sale a fost să învățăm din pilda oamenilor vrednici „care au lucrat cu inima, care au lucrat cu mintea, fie pe căi diplomatice, fie mai înainte pe câmpul de luptă, astfel încât să nu avem un Ardeal, o Moldovă și o Țară Românească, ci să avem România”.

„Există momente în viață când nu mai contează atât de mult părerea mea personală, dacă trebuie să fim una. Nu contează diferențele, că unul este într-o parte și celălalt este în altă parte. Dacă binele este comun, dacă luptăm toți pentru același lucru, atunci lăsăm interesele personale, care sunt legitime până la un punct, lăsăm dorințele noastre, preferințele noastre pentru cineva sau pentru celălalt, pentru a putea să slujim o comunitate, o țară, pentru a putea să ținem unitatea în familie, care e mai importantă”.

„Că dacă în familie nu vom reuși noi să fim una, soțul cu soția, copiii împreună cu părinții, atunci neavând această formă de împreună glăsuire într-un cerc restrâns cum este familia, cum este locul de muncă, apoi mai greu va fi într-o comunitate mai lărgită”.

„Dumnezeu să îi odihnească și să le răsplătească celor care au luptat pentru ca noi să fim astăzi așa cum suntem”, a adăugat la final PS Damaschin Dorneanul.


Turnul Unirii a fost construit în memoria eroilor români care au realizat Marea Unire.

Întregul Ansamblu arhitectural este un proiect inițiat de Pr. Viorel Ioan Vârlan în urmă cu 24 ani și realizat de arhitectul Doru Olaş. Acesta cuprinde: Biserica Martirilor – In Memoriam cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Fundația „In Memoriam”, Muzeul Dr. Dragoș Corlățeanu – primul director al fundatiei, Grupul Statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu” și Turnul Marii Uniri.

Proiectul a fost iubit de Arhiepiscopul Pimen care a dorit să fie construită o biserică în apropierea Palatului de Justiție – clădire în care între anii 1947-1956 a funcționat o închisoare unde au fost deținuți și torturați luptători anticomuniști.

sursa basilica.ro