Reprezentanţii din turism spun că aşteaptă un sprijin din partea statului în condiţiile în care pierderile din domeniu sunt uriaşe

O nouă etapă de ridicare a restricţiilor depinde de evoluţia epidemiei, a precizat premierul Ludovic Orban, care a amintit că planul de relaxare este gândit în paşi, pe baza evaluărilor făcute de specialişti.

Pe de altă parte, reprezentanţii din turism spun că aşteaptă un sprijin din partea statului în condiţiile în care pierderile din domeniu sunt uriaşe.

15 iunie a fost avansat ca posibil termen de redeschidere a marilor centre comerciale, a sălilor de fitness şi a restaurantelor cu spaţii în interior. Recenta evoluţie a numărului de cazuri noi de COVID-19 a pus sub semnul întrebării aceste măsuri.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a estimat că amânarea termenului de redeschidere a restaurantelor ar însemna o lovitură pentru acest domeniu de activitate, deja grav afectată de întreruperea activităţii în primăvară şi, spune el, insuficient sprijinit de autorităţi, în comparaţie cu ce se întâmplă cu turismul în ţările învecinate.

Mohammad Murad: nouă nişte reguli care ne permit să ne desfăşurăm mai greu activitatea sau activitate puţin mai redusă cu aceiaşi bani cu care plătim impozitele, taxe, chirii. În Bulgaria, impozitul local este la jumătate faţă de anul trecut. În Grecia, /…/ şi şezlonguri sunt gratuite. Sunt foarte multe taxe, impozite pe profit. În Grecia s-au redus la jumătate. Deci cred că este nevoie de un sprijin din partea statului, nu pentru noi, pentru el.

Deocamdată este prematur să spunem 100% ce restricţii se vor ridica de la mijlocul acestei luni, a subliniat premierul.

Ludovic Orban: Noi am gândit un plan de relaxare în paşi, din 15 în 15 zile, pe baza evaluărilor făcute de specialişti, în funcţie de riscul epidemiologic aferent fiecărui tip de activitate. Avem în vedere şi acest lucru: să deschidem mallurile, să deschidem alte activităţi, dar numai după o evaluare care va fi făcută cu trei, patru zile înainte de data de 15 iunie vom lua o decizie.

Orice creştere semnificativă a numărului de cazuri poate să conducă la noi măsuri de restricţii, a atrans premierul atenţia, relasând apelul: „Protejaţi-vă, purtaţi masca! Respectaţi distanţa fizică de protecţie sanitară!