Iohannis, mesaj pentru parlamentari: E nevoie de prelungirea stării de ALERTĂ. Nu ne târguim pe voturi! În fața unei boli, ești precaut sau ești prost!

Președintele Klaus Iohannis le transmite parlamentarilor care nu vor să voteze prelungirea stării de alertă că în plină epidemie de coronavirus „nu ne putem târgui pe voturi”. Șeful statului a declarat, joi, că dorește ca starea de alertă să fie prelungită într-o variantă „mai simplă, mai suplă”, care să presupună în continuare purtarea măștii în spații închise, distanțarea socială și măsuri de igienă. 

„Mesajul meu e acelasi dat acum cateva zile. Nu ne dorim acest lucru, nu ne-am dorit aceasta pandemie, a venit peste noi. Sunt foarte multumit ca am avut o guvernare liberala cu care am putut gestiona aceasta pandemie.

Acum, din păcate nu s-a terminat. Ne-am fi dorit cu toții sa scăpăm.

Avem peste 200 de cazuri azi, nu putem vorbi de fosta epidemie.

Pentru ca guvernul să aibă pârghii pentru măsuri e nevoie de prelungirea stării de alertă.

Eu nu-mi doresc prelungurea starii de alertă cu măsurile de acum, vreau o variantă mai simplă, mai suplă. De exemplu, portul măștii in interior, distanțarea, măsurile de igienă.

Ganditi-va că, făra acest instrument, ministrii nu mai pot emite ordine sa vina in sprijinul sistemului medical si al ordinii publice.

Masurile de relaxare pe care si eu le-am anuntat vor fi luate. Nu ne intoarcem in timp, dar trebuie sa fim prudenti.

Eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că aici nu putem să ne târguim pe voturi. Aici e vorba de viața oamenilor, de sănătatea oamenilor și de o justă măsură, lucru pe care l-am solicitat și guvernului.

Daca si unii, si altii vor face ce e bine pentru romani, atunci va fi bine.

Sunt masuri care probabil vor trebui puse si in viitor, nu doar 15 zile

Daca lucrurile merg bine, vom avea dupa 2 saptamani inca o faza de relaxare sa permitem activitati. De exemplu portul mastii, distantarea , ordinele comune ale ministrilor pentru reglementare in medicina, invatamant sunt necesare in continuare. Ele reglementează, nu afecteaza viata oamenilor.

Fără acest instrument, niciun guvern nu poate reacționa. Gândiți-vă că apare un focar într-o localitate. Fără acest instrument, Guvernul nu poate face nimic, nici să impună carantină.

Am vazut ca unii politicieni mai mult fug dupa voturi decat sanatatea romanilor. Spun sa ne relaxam cu totul si sa vina specialistii cu dovezi. Ce dovezi?!

Ce alte dovezi vor în afară de datele comunicate zilnic? 237 de noi cazuri de infectare, peste 150 de oameni la terapie intensivă. Avem noi decese, deci epidemia e intre noi. Virusul e în comunitate.

Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. În fața unei boli, ești precaut sau ești prost. Una din două!”, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, prezent la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și la Monumentul „Kilometrul zero al democrației”. Șeful statului a depus coroane de flori la cele două monumente cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Mesajul șefului statului vine după ce președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat că PSD , ALDE și Pro România nu vor vota prelungirea stării de alertă în Parlament.