Tătaru: A fost aprobat un nou proiect de lege! Ce trebuie să știe toți românii

Nou proiect de lege pentru carantină și izolare. 18 decese înregistrate în ultimele 24 de ore la pacienți confirmați cu COVID-19. Ca urmare a acestei hotărâri, 550 de infectați s-au externat în ultimmele 48 de ore.

”Vă spuneam încă de vineri că se va lucra în acest weekend la un proiect de lege care să pună în concordanță deciziile Curții Constituționale. Astăzi a fost aprobat în ședința de guvern un proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic”, a spus Nelu Tătaru, luni, la Palatul Victoria.

”A fost aprobat în ședința guvernului un proiect care să inițieze măsuri sanitare pentru situații deosebite. E necesar pentru a putea gestiona pandemia. Ați putut observa de vineri până azi modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină și internare. Suntem în evaluarea persoanelor care au părăsit izolarea sau carantinarea. Avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550 mai puțini internați în spitale în ultimele două zile.

Acest proiect de lege a fost aprobat în Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca interesul național să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru, luni.

„Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină, izolare, chiar și internarea în spitale”, a mai spus ministrul Sănătății.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat proiectul.

Proiectul de lege abordează problema mai general, nu doar pentru Covid, poate fi aplicat și în alte situațiid e risc biologic și epidemiologic. Proiectul începe cu mai multe definiții. Termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase. Termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Proiectul prevede, ca excepție, dacă capacitatea spitalelor e depășită, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu. Există și posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acțiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Prefecturile, prin Comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Noul proiect de lege elaborat de Guvern, privitor la carantinare și izolare, este corelat cu prevederile Codului Penal, iar amenzile vor rămâne în vigoare.

”Din punct de vedere a ceea ce prevede această lege și carantinarea bagajelor este obligatoriu să putem carantina bagajele. Noi aici nu vorbim doar despre Covid, ci despre toate tipurile de bagaje”, a declarat Nelu Tătaru.

Fără măsura izolării la domiciliu şi a carantinei instituţionalizate am fi avut, în România, cazuri de 10 sau chiar 20 de ori mai numeroase, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Curtea Constituţională a decis că nu există bază legală pentru ca cetăţenii care au fost diagnosticaţi cu COVID-19 să fie trataţi în spital fără acordul lor.

Pentru a intra în vigoare, noul proiect de lege trebuie să fie votat de Parlament.