ACTUALITATE

Aprobare tacită: în stare de alertă sau urgență, notele la Evaluarea Națională și Bacalaureat, echivalate cu mediile

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede că, în situații precum starea de alertă și de urgență, Ministerul Educaţiei poate înlocui notele probelor de la Evaluarea naţională şi Bacalaureat cu echivalarea mediilor.

Proiectul care modifică şi completează Legea educaţiei naţionale prevede aceleaşi măsuri şi în cazul examenului de Bacalaureat.

Prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor V – VIII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor V – VIII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (…), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării,,

 

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, decizia finală aparținând Senatului. Potrivit Agerpres, termenul de adoptare tacită era stabilit pentru 3 septembrie, însă a fost modificat pentru 3 iulie. Comisia de specialitate a Camerei a întocmit raport de respingere a proiectului.