Laboratorul de Medicină Nucleară al SJU, inspectat de Flutur. Investiția nu are aviz epidemiologic, aviz CNCAN și este sub lupa DNA

Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Județean de Urgență a fost inspectat de Flutur.  Investiția nu are aviz epidemiologic și aviz CNCAN. Mai mult, procurorii DNA cercetează modul în care patroana pensiunii din Pojorâta a câștigat licitația  laboratorului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a fost însoțit de administratorul CJ, Irina Vasilciuc. Pe  pagina de facebook a PNL Suceava este prezentat modul în care s-a desfășurat vizita președintelui CJ, Suceava.

Alături de Gheorghe Flutur s-au aflat medici în frunte cu  manager interimar Alexandru Calancea, omul care a fost adus  la spital de către  fostul manager Vasile Râmbu.

Numirea lui  Alexandru Calancea, originar din Vicovu de Sus,  nu a fost însă întâmplătoare. Calancea a declarat unui reprezentat din presă că nu poate permite filmarea în laborator pe motiv că  investiția nu are aviz epidemiologic și că vizita de astăzi a conducerii CJ este permisă pentru simplul motiv că Spitalul Județean de Urgenață este subordonat Consilului Județean Suceava.

 Ce a spus Flutur la inspecția de astăzi:

Șeful administrației județene a spus că  noul laborator dispune de un aparat PET-CT, cel mai modern dispozitiv care evidenţiază funcţionarea celulei. Deocamdată laboratorul nu are  aviz epidemiologic și aviz CNCAN  . Totodată, investiția nu are nici personal medical. În  viitoarea şedinţă a deliberativului se vor aproba posturile pentru personalul medical care va lucra în acest laborator.

Gheorghe Flutur: Nu sunt multe astfel de aparate în România. Din păcate, bolnavii se programează luni de zile la Cluj, la Târgu Mureş, la Bucureşti. Noutatea este că vom avea acest aparat PET-CT. Din câte discut cu doctorii, se câştigă timp în lupta cu boala, pentru că se poate face o evaluare în timp real pentru a se putea interveni.

Chiar dacă, managerul SJU Suceava, Alexandru Calancea, s-a lăudat că acest laborator reprezintă un mare câştig pentru pacienţii suceveni, în special pentru cei cu afecţiuni oncologice, pentru că nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în alte centre universitare pentru investigaţii deocamdată, acesta nu este funcțional.

 

 Ancheta DNA la Spitalul  Județean la investițiile făcute 

Ce au găsit jurnaliștii de la Libertatea

Libertatea a verificat contractele de achiziții publice încheiate anul trecut între diverse firme și Spitalul Județean de Urgență Suceava. Am vrut să vedem cum au fost cheltuiți banii spitalului și care au fost prioritățile fostei conduceri. Astfel, am descoperit o patroană de pensiune care a obținut un contract de aproape 2 milioane de euro pentru modernizarea Laboratorului de Medicină Nucleară.

Angelica Crăciunaș patronează, în acte, firma Antramicons SRL, o firmă de construcții care a reușit, anul trecut, să obțină un contract în valoare de aproximativ 1.700.000 de euro cu Spitalul Județean de Urgență Suceava. Administratorul firmei: Nu știu despre ce e vorba Conform anunțului de pe SEAP, contractul vizează amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul spitalului.  Nu trebuie omis ca aceeasi firma a participat la constructia Ambulatoriului din Suceava  alaturi de  Loial Impex Suceava, Dacorum Grup Iaşi şi Arhitectura Grafica Design Suceava. Valoarea investiţiei este de 24,101 milioane lei, contractul de execuţie a fost semnat în 18 iulie 2018, cu termen de finalizare 18 septembrie 2019. Ambulatoriul a fost inaugurat in prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

Ce au descoperit reporterii Libertatea. Trebuie amintin ca Mugurel Munteanu este de profesie tehnician silvic, a fost angajat al Directiei Silvice Suceava, a fost responsabil de masini exploatare lemn la Sc Diaconia SRL in cadrul Fondului Bisericesc Religios si raspunde  in prezent de un fond de vanatoare pe raza Ocolului Silvic Frasin.  Mugurel Munteanu  poate fi vazut chiar in fotografie, in dreapta fostului manager al Spitalului Judetean de Urgenta Suceava.

 

Contactată de Libertatea, Crăciunaș a răspuns că nu are nicio legătură cu acest contract și că figurează doar în actele firmei. În realitate, ea are în grijă Pensiunea Casa Angelica din Câmpulung Moldovenesc.

Reporter: Cum ați ajuns să câștigați acest contract pentru amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din Spitalul Județean Suceava?

Angelica Crăciunaș: Oh, nu, dar noi facem doar… Nu am făcut noi laboratorul ăsta.

Reporter: Am în față anunțul de pe SEAP potrivit căruia firma dumneavoastră a câștigat licitația.

Angelica Crăciunaș: Nu, nu, altă firmă a câștigat.

Reporter: Pe SEAP scrie că dumneavoastră ați câștigat.  Angelica Crăciunaș: Da, dar nu știu despre ce este vorba.  Reporter: Figurați în acte drept asociat unic și administrator al acestei firme.

Angelica Crăciunaș: Da, sunt administrator, dar nu mă ocup eu. Eu mă ocup mai mult de pensiune… Vă dau numărul celui care se ocupă,

Mugurel Munteanu.

Munteanu: “Sunteți niște nesimțiți! M*ie!”

Contactat de Libertatea, Mugurel Munteanu, bărbatul indicat de Angelica Crăciunaș drept patron al firmei, a reacționat virulent.

“Sunteți niște nesimțiți. Rețineți bine ce vă spun. Investigați bine, după care o să vedem. S-a depus o ofertă, dar nu am câștigat-o, da?

Hai, la revedere!

La insistențele Libertatea de a încerca să înțelegem cine se ocupă, de fapt, de această firmă și ce s-a petrecut cu contractul, Munteanu a înjurat și a închis telefonul.

“Înțelegeți o m*ie. M*ie!”, a spus bărbatul.

Ce spune anunțul de pe SEAP

Conform anunțului de pe SEAP, contractul încheiat între firma patronată de Angelica Crăciunaș și Spitalul Județean Suceava are drept obiect amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul unității sanitare.
Contractul s-a încheiat prin procedura simplificată la 21 octombrie 2019, iar valoarea acestuia se ridică la suma de 8.345.140 lei, adică aproximativ 1.700.000 de euro.

Firmă abonată la contracte cu statul Firma Antramicons SRL a fost înființată în 2013 și are drept obiect de activitate lucrări de construcții pentru drumuri și autostrăzi.

Sediul este în satul Pojorâta din județul Suceava. Asociat unic figurează Angelica Liliana Crăciunaș.

Conform termene.ro, în 2019, firma a câștigat 10 contracte cu instituții ale statului, în valoare totală de 26.323.852 lei.

Potrivit aceluiași portal, trei dintre aceste contracte au fost încheiate cu Spitalul Județean de Urgență din Suceava, din 2017 și până astăzi.