Tătaru: În condițiile în care nu se respectă regulile, vom fi nevoiți să reintervenim cu restricții în anumite zone

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre gestionarea unei posibile creșteri a numărului de cazuri în contextul deschiderii școlilor, a cinematografelor, și a restaurantelor.

Ministrul susține că o creștere ușoară a numărului de cazuri în urma redeschiderii restaurantelor și a școlilor poate fi gestionată: „În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse pentru fiecare activitate care se reia, putem gestiona o creștere a numărului de cazuri, o creștere mică pe care o asumăm. Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare. În momentul în care  valoarea săptămânală va arăta o creștere a acelui indice într-o localitatea, se va închide restaurantul”.

Încălcarea regulilor ar putea duce la impunearea unor noi restricții 

Ministrul Sănătății a declarat că în cazul nerespectării regulilor, s-ar putea impune noi restricții locale: „În decursul ultimelor trei săptămâni, avem o variație a numărului de cazuri între 700, când avem mai puține teste, până la 1500 de cazuri pe care le-am avut zilele trecute. Noi avem o evaluare care merge până în 1500 de cazuri, în condițiile în care se respectă regulile. În codițiile în care nu se respectă regulile, vom avea o creștere mai mare și vom fi nevoiți să reintervenim cu restricții în anumite zone”.

„Aș merge pe o prognoză în care toată lumea respectă regulile, și atunci vom avea o creștere mică a numărului de cazuri, acceptabilă în situația în care o putem gestiona”, a adăugat Nelu Tătaru.

„Vorbim de adaptarea la nivel local a scenarilor pe care le-am pus în transparență și sunt cunoscute de toate lumea. Fiecare școală în parte este evaluată încă de acum 2 săptămâni. Copii într-adevăr pot transmite virusul, persoanele mai în vârstă pot face forme mai grave de boală. Indicația încă de la începutul acestei pandemii a fost de a avea grijă ca acești bunici să nu fie afectați”, a concluzionat ministrul Sănătății.