Mandachi: Dubaiezii mei nu pot înțelege ”cum e posibil ca un stat să-și saboteze proprii cetățeni, să bage bețe în roate investitorilor?

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a plecat în Dubai pentru afaceri  imobiliare. Investitorul sucevean care nu mai are nevoie de nicio prezenatre a avut întâlniri cu experți în imobiliare, fiind decis să ridice în țară sute de case pentru vânzare.
Din Dubai, Ștefan Mandachi a dezvăluit cum au decurs discuțiile cu oamenii de afaceri și ce vrea să facă în România:
,,Iubesc grozav galbenii și arginții!!! (să înceapă comentariile). Mă voi comporta pe viață ca un om de afaceri onest și asumat: obligația morală a unui antreprenor este să producă bani mulți și să genereze profituri grase. Că de-aia-i patron!
Pe cale de consecință, ca să-mi înfăptuiesc misiunea, am decolat spre Dubai, oraș pentru care am pătimit de-a lungul vremii, înjurat fiind de către niște boi cu coarne (care nici nu știu unde-i pe hartă). Motivul? ”Că de ce se laudă Mandachi că merge în Dubai?” (răspuns: ca să se mire proștii).
Întrucât am avut o întrevedere cu experți în imobiliare (care au lucrat pentru Emaar- compania real-estate a șeicului Al Maktoun, Damac, Roberto Cavali etc.) odată ajuns acilea, îmi dau jos toharca de țărănuș și mă scufund într-un costum dungat de gentleman, cu cravată la purtător, a ` la` Prințu` Charles.

De ce m-am întâlnit cu profesioniști în real-estate? Pentru că lansez o franciză imobiliară în România (știu, nu sună normal 🙂. E un concept unic în țară – practic vei putea fi investitor având doar terenul). Se numește

Holywood Villas

. Notați! www.holywoodvillas.ro. Voi investi într-o primă fază 12 mil euro în case ”smart” și încă 13 mil euro într-un cartier securizat de tip ”anti-virus” sau ”anti-covid” unde voi asigura gratuit dezinfecția cu produse marca Țepeș (franciză pe care tocmai am lansat-o și pe care Guvernul n-o mai poate închide). În doi ani, estimez 25.000.000 euro vărsați în economia românească (exact, numărați zerourile). În total vom edifica 400 case la Suceava, Cluj, Iași, București.

Ca să punctez în forță la impresia artistică în fața partenerilor de business, scot la înaintare o poză cu Pietrele Doamnei din Rarău și, evident, îi invit în Bucovina. ”This is a mountain on the moon?” susură ei, căzându-le plombele de admirație…”
”Și încă n-ați văzut nimic! Să mergeți în Delta Dunării, în Munții Rodnei, Bucegi, Făgăraș, Maramureș, Castelul Bran, Sighișoara, mănăstirile Neamțului”. Ușor decepționați de minunățiile noastre, se fălesc și ei cu ce pot: ”noi avem mult deșert…”.
Dar pe cât de frumoasă e țara mea, continui eu, pe atât de urâtă este din punct de vedere urbanistic. O monstruozitate. Avem cea mai hilară compilație de case: una înfoiată, alta rotundă, una în romb, alta cu straturi de zarzavat în fața scării. Una cu coloane marmorate-nfipte-n beci, alta cu temelia pe trotuar, una cu tablă ondulată peste balcon, alta cu balconul ondulat peste tablă. În treacăt, îi pomenesc și pe cretinii de comuniștii, care au nenorocit pe vecie România (și) din punct de vedere arhitectonic dar îi trec la catastif și pe nenorociții corupți de după 89, care ne-au măcelărit portretul urbanistic al țării că să înșface ei șpaga.
Colaboratorii mă întreabă în mod firesc ”de ce nu construiești skyskrappers (zgârie nori)? De ce te încăpățânezi să edifici case?”.
Mă foiesc puțin pe scaun ca să-mi găsesc cuvintele prin care să le descriu cum merge treaba la noi.
”Vedeți hotelul ăsta? (Eram la Rixos Premium, cu 50 etaje). Este construit pe un teren care e identic (ca dimensiuni) cu terenul pe care-l dețin eu în România. Știți cât mi se permite în România să construiesc pe el? Trei etaje plus mansardă! Și cu condiția să fac PUZ”
Ochi holbați.
”Da, am pus autorităților pe masă proiectul cu cea mai înaltă construcție din Moldova pe care am botezat-o „Renașterea Bucovinei” (vreo 10 mil euro ar fi costat) și mi s-a răspuns (mai mult deranjați că sunt atât de glacial/oficial) că-mi trebuie… PUZ.”
”BUZZ?” se încruntă consultanții.
”Not BUZZ! PUZ, with P” îi clarific.
Cinci secunde de tăcere.
”What the fuck is Puzz, with P?”
Le explic că-s niște acorduri suplimentare, care-ți mănâncă viața, că în urmă cu mulți ani, niște aerieni fără viziune au stabilit ei cu creierașul lor, niște limite absurde și de atunci așa se învârte roata. Dar nu ele, puz-urile în sine, sunt problema, ci ei, cei de care depind puz-urile, care le întortochează cu bună credință, ca să devină inaccesibile. Pe scurt, PUZ-ul este derdeluș/topogan spre corupție. O hoție”
”La noi în Dubai, durează trei săptămâni să poți obține orice autorizații” se miră.
”La noi, în România durează trei ani… În 2018 am vrut să investesc 10 milioane de euro în construcții într-o comună în care nu exista nicio facilitate, nu gaz, nu curent, nu canalizare. Aș fi făcut o bijuterie de cartier, mai cu seamă că eu locuiesc pe acel teren. M-am oferit să trag pe cheltuiala mea toate facilitățile, pentru că primăria n-ar fi fost în stare (drept dovadă, nici în ziua de azi n-au mișcat un pai). Din cauză că mi-au respins PUZ-ul pe motive halucinante, de vreo trei ani n-am mai investit un cent acolo, a rămas un teren viran.”
Dacă vrei să investești bani în România și nu ai nicio pilă, ești Nimeni în drum! Nu autorizațiile alungă investițiile, ci întortocherea intenționată a procesului de obținere a autorizațiilor. Au creat o încrengătură infinită, care te îmbolnăvește. Dacă în România ai intrat în nisipurile mișcătoare ale birocrației, faci infarct. Parcă autoritățile vor pătimaș să-ți complice viața și să-ți întindă nervii. Știu ele de ce…”
Dubaiezii mei nu pot înțelege ”cum e posibil ca un stat să-și saboteze proprii cetățeni, să bage sula-n coastă investitorilor?”. Și ca să-i lămuresc eu, mă ridic de pe scaun, mă îndrept către geamul enorm al hotelului de pe terasa suspendată și desenez cu mâna în aer, către zona Skydive: ”Imaginați-vă! Dacă ați fi în România, din mastodonții din depărtare ar rămâne doar cioatele astea, cam atât…”
Clipe de stupoare. Când se prind ce vreau să le explic, frunțile li se descrețesc de riduri:

”Oh yes! Un fel de Guliver în țara piticilor”

Râsete.
Râd șî eu,,
Distribuire articol