DNA: Lupta anticorupție nu s-a oprit, a fost îngreunată de unele decizii ale CCR și modificarea legilor justiție

Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a declarat, pentru rfi.ro, că lupta anticorupție nu s-a oprit, amintind că aceasta a fost îngreunată de unele decizii ale Curții Constituționale și de modificările legilor justiției. ”DNA lucrează în limita legilor”, a precizat reprezentanta DNA, care a răspuns astfel solicitării comunității Declic privind repornirea luptei impotriva corupților.

Purtătoarea de cuvânt a DNA a subliniat că există și o problemă de personal, în prezent Direcția Anticorupție lucrând cu aproximativ 70% din procurorii care sunt în schemă. Mai mult, ”instrumentele pe care le au la îndemână s-au tocit”.

”Lupta anticorupție nu s-a oprit. DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci poate că la nivel de percepție există și această apreciere că activitatea anticorupție are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curții Constituționale, au fost modificate legile justiției, astfel încât lupta împotriva corupției a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupție pot accede în DNA a devenit tot mai dificil. Este și o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă. De asemenea, legislația, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracțiunea de abuz în serviciu. Este o discuție tehnică, dar marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracțiuni care acum câțiva ani erau deferite justiției, persoanele care săvârșeau acele infracțiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil”, a spus Săplăcan, la RFI.