„Balada”, grup vocal din Fălticeni, peste 40 de ani de existență neîntreruptă

Grupul „Balada” din Fălticeni are peste 40 de ani de existență neîntreruptă, martor al împletirii cântului popular cu lauda adusă lui Dumnezeu.

Grupul vocal „Balada” a luat ființă în anul 1976, la inițiativa doamnei învățătoare Maria Tanasă, reprezentând la acea vreme un proiect al Casei de Copii din Fălticeni, unde cunoscuta interpretă de muzică populară activa atunci

La început, micii soliști erau copii din orfelinat, ca în timp, în funcție de școlile în care învățătoarea a activat, în grup au fost înscriși elevi din zona orașului Fălticeni și împrejurimi. În fiecare generație de copii, învățătoarea Maria Tanasă a căutat să pună sămânța trăirii autentice, a valorilor tradiționale, promovând cântecul și portul popular românesc. În paralel, s-a constituit un grup al cadrelor didactice tinere din cadrul Sindicatului Învățământului Fălticenean.

Deja în anul 1979, la Festivalul Național „Cântarea României”, ansamblul se face remarcat, obținând Premiul I. De-a lungul timpului, premiile și participările la diverse concursuri au contribuit la construirea statutului de colaborator permanent pentru Televiziunea Română, astfel că, încă din anul 1986, Grupul „Balada” este un invitat permanent al regretatei Mărioara Murărescu în emisiunea „Tezaur Folcloric”.

Viața de scenă, de artist, nu a îndepărtat-o pe coordonatoarea acestui grup vocal de trăirea Prezenței lui Dumnezeu. Activitatea de la catedră a sădit în inima sa dorința de slujire, de promovare a „cuvântului lui Dumnezeu”, motiv pentru care Ansamblul „Balada” devine cunoscut, în timp, nu doar pentru spectacolele care promovează tradiții și obiceiuri (logodna, nunta, șezătoarea, hora, ș.a.), dar mai ales prin bogatul inventar de colinde tradiționale românești. Activitatea de cercetare și documentare a scos la lumină o serie de creații populare românești care ar fi fost date uitării, fără această chemare de slujire, de conștientizare a faptului că „Veșnicia s-a născut la sat”.

În ultimii ani, cântecul popular autentic al acestor copii a fost împlinit prin cântări liturgice și pricesne în cadrul liturghiilor sau în slujbele religioase, prin cântece patriotice prezentate atât în țară, la importante concursuri naționale, cât și peste hotare, în Republica Moldova și Ucraina. Iubitorii cântecului popular remarcă în expresia și ținuta fiecărui membru al grupului, importanța acordată costumului popular autentic, fiecare piesă fiind descoperită în cadrul excursiilor de documentare și informare pe care învățătoarea le realizează cu scopul de a salva valorile autentice ale poporului român.

În ultimii ani, învățătoarea Maria Tanasă își ostoiește sufletul, alături de copiii săi, nu doar în spectacolele pe care le organizează permanent, dar mai ales în strana Capelei Centrului Cultural Catehetic „Sfântul Nicolae” din Fălticeni, liturghie de liturghie, dând răspunsuri la ectenii. Fiecare cuvânt, glas de rugăciune, împreună rostit în spațiul și timpul liturgic, este pentru generațiile de astăzi o prelungire a glasului strămoșesc, o nesfârșită doinire, o veșnică „Baladă”.

sursa:arhiepiscopiasucevei.ro

Distribuire articol