ACTUALITATE

Sărbătoare mare pe 9 noiembrie. Minunile Sfântului Nectarie. Ce rugăciune trebuie să spui

Pe 9 noiembrie il praznuim pe Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina. Sfantul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, s-a nascut in anul 1846, in localitatea Silivria, in apropiere de Constantinopol. A trecut la cele vesnice in noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind inmormantat in ctitoria sa, din insula Eghina: Manastirea Sfanta Treime. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Nectarie in ziua de 9 noiembrie. Printre nenumaratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfantul Nectarie a fost preaslavit si cu darul facerii de minuni. Pentru nenumaratele minuni pe care le-a facut si inca le mai face Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfantului Nectarie, acesta din urma a fost numit „Taumaturgul”, adica „Vindecatorul”.

Sfântul Nectarie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieții, asemenea tuturor sfinților. Astfel, într-o vară, fiind mare secetă în insulă Eghina, pentru rugăciunile sale a venit ploaie din belșug și au rodit țarinile, încât toți s-au îndestulat de hrană. Văzând acest lucru, toți locuitorii insulei au început să-l cinstească în inimile lor pe pe Sfântul Nectarie, că pe un vas ales al Duhului Sfânt, și să îl cerceteze pentru fiecare nevoie a lor.
Sfântul Nectarie vindecă o mamă, pentru rugăciunea copiilor

Într-o casă din satul Digheliotica Egiou, aflat lângă Marea Egee, trăia Gheorghia Apostolopoulos, bărbatul ei, Kostas, și cei patru copii ai lor. În casă lor, la loc de cinste se află icoana Sfântului Nectarie din Eghina. Pe toți cei patru copii, femeia i-a crescut cu multă dragoste, învățându-i smeriți și iubitori de Dumnezeu.

Dintr-o data, o tumoare canceroasă a zdrobit inima femeii, care nu mai putea să aibă grijă de soțul ei și de cei patru copii ai lor. Doctorul din localitate i-a confirmat boală, trimițând-o la un spital renumit din Atena. Acolo, același diagnostic: cancer. După mai multe operații, doctorii au renunțat, zicându-i că nu are șanse de vindecare, drept pentru care e mai bine să meargă acasă și să se pregătească de moarte.
Zăcând în pat, femeia își îndemnă copiii să se roage neîncetat. Cu ultimele puteri, tot la rugăciune îi îndemnă. Într-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii și a spus: „L-am văzut! L-am văzut pe Sfântul Nectarie, care mi-a spus că m-am făcut bine!” În același moment, unul dintre copii a spus: „Și eu l-am văzut, mamă, pe Sfântul din icoană!” A doua zi, când femeia a mers la spital, doctorii nu au mai putut găsi nici o urmă de cancer.

Untdelemn din candela Sfântului Nectarie

Dintr-o dată, unei doamne în vârstă, din București, i s-a făcut rău și a căzut pe stradă.  Scuipând cheaguri de sânge și aproape pierzându-și cunoștința, femeia a fost dusă de urgență la spital. La spital, după cinci zile petrecute conectată la aparate, în urmă consultației, s-a rostit un diagnostic multiplu: ulcer gastric duodenal, cu crater de natură malignă; hemoragie digestivă, cu anemie post hemoragică 6; infarct miocardic.

În urmă unui consult amănunțit și a mai multor ecografii, femeia a fost programată pentru o intervenție chirurgicală urgență. Între timp, femeia a mers la Mănăstirea Radu Vodă, unde venea adesea, spre a se închină Sfântului Nectarie și a-i săruta cinstitele Moaște. Spunând unui părinte durerea în care se află, ea a primit o sticluța cu untdelemn din candelă Sfântului Nectarie, spre a se unge în fiecare dimineață, până la operație. Ajungând la spital, în ziua programată, chirurgul care urmă să facă intervenția, i-a zis acesteia: „Nu am ce tăia, căci rana s-a închis!”

Un monah operat de Sfântul Nectarie

Un monah tânăr din România a fost diagnosticat cu mai multe boli grele: hepatită activă, colecist alungit, gastrită cronică, ulcer duodenal, reflux gastroesofagian, pietre la fiere și colon iritabil. Întâmpinând mari greutăți în a mânca și a munci, după doi ani de internări și analize, monahul a venit la un spital din București, unde, în urmă analizelor, a fost programat pentru o dublă operație, la fiere și la stomac.

Știind despre Moaștele Sfântului Nectarie, aflate la Mănăstirea Radu Vodă, monahul a mers să se închine și să se roage pentru ajutor. Simțind o mângâiere deosebită din partea sfântului, monahul a plecat spre casă, simțindu-se încă foarte rău. A două zi, însă, nici semn de durere, nicăieri.
Ajungând la spital, în ziua programată pentru operație, când au fost făcute analizele, acestea au ieșit perfecte. Nici semn de boală. Doctorul, crezând că este vorba de o eroare de calculator, a repetat analizele, însă rezultatul a fost același. Nici semn de boală, căci Sfântul Nectarie îl operase pe monah în chip tainic, tămăduindu-l.

Îndemn la smerita rugăciune, către Sfântul Nectarie din Eghina

Veniți toți credincioșii, să cinstim pe Nectarie, luminătorul Bisericii cel nou arătat; că acesta, în zilele noastre, cu dumnezeiască cuviință, viețuind întru cuvioșie și dreaptă credința, virtuțile sfinților celor de demult în șine le-a întipărit. Și, vas al alegerii făcându-se, precum Pavel, cu vrednicie s-a proslăvit, prin harul cel sfințitor al Duhului, dăruind fiecăruia cererile cele spre mântuire, că un ierarh preaîndumnezeit.
sursa creștinortodox.ro