Mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori, lăcaș de rugăciune și liniște sufletească

Mănăstirea Sfântul  Mina din Roșiori din comuna Forăști este de departe un lăcaș de rugăciune și liniște sufletească.  Aici  ești departe de realitatea zilnică a orașelor, de forfota de pe străzi și de  grijile care te apasă.

Constructia care se vede de la mare distanta, este  impunatoare si cu cat te apropii, cu atat ai senzatia ca mergi catre un castel medieval.

Locului i se spune “Dealul Bisericii” pentru că pe acest deal au existat schituri cu obşte de călugări fiind distruse din cauza vitregiilor vremurilor. Primul schit cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a existat în perioada sec. XIX-lea. Săpăturile făcute în zonă, au descoperit oseminte ale călugărilor îngropaţi aici, iar pe o cărămidă datată din 1864 era înscris numele unui ieromonah Porfirie îngropat lângă peretele bisericii. Protosinghelul Gamaiil de la Mănăstirea Neamţ a sosit aici pentru a ridica un nou aşezământ monahal pe locul ruinelor fostului schit. Când a vrut să pună temelia pentru Sfânta Masă a noii biserici, prin lucrarea Sfântului Duh, s-a aflat o candelă aprinsă din timpul vechiului aşezământ.

Acest al doilea schit a datat din 1934-1937. În anul 1937 călugării au fost risipiți în cele patru zări de către puterea vremii, împrăștiindu-se la alte mănăstiri. În acest al doilea schit, care avea o bisericuță de lemn acoperită cu șindrilă, a slujit Protosinghelul Gamaiil împreună cu schimonahul Varlaam, monahii: Chiriac, Gherontie, Nifon, Iftimie și alții. Pe locul Sfântului Altar s-au plantat salcâmi care au dăinuit până la a treia rezidire. După colectivizare un oarecare sătean a venit să ridice piatra Sfintei Mese, dar din putere dumnezeiască roțile tractorului au explodat, așa că piatra Sfintei Mese nu a putut fi îndepărtată de locul Sfânt. Odată cu schimbările aduse de revoluție, credincioșii din zonă au dorit să construiască biserică, ridicându-se un paraclis provizoriu, în formă de cruce, iar la începutul anului 1996 sub conducerea

starețului Arhimandrit Varnava Ene s-a ridicat biserica mare din zid de piatră, corp de chilii, paraclisul din incinta stăreției, clopotnița și gardul din piatră înconjurător. Interiorul bisericii are catapeteasma, baldachinul Sfintelor Moaște și stranele făcute din lemn de stejar. De când s-a început slujirea în sfânt lăcașul nou, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Mina”, la rugăciuni, slujitorii și credincioșii cereau Sfântului să le dăruiască o părticică din Sfintele Sale Moaște, fapt ce s-a realizat în scurt timp. Pe data de 9 februarie 2003, s-a adus Sfânta Raclă cu părticele din Sfintele Moaște ale Sf. M. Mc. Mina, Sf. Ier. Vasile cel Mare, Sf. Ier. Glicherie Mărturisitorul, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Sf. Mc. Haralambie și Sf. Mc. Florian însoțite de Sf. Acoperământ de pe Racla Sf. Mina din Egipt și la 11 iunie, s-a adus și icoana ”Axioniţa”.

O mare bucurie s-a înfăptuit pe 13 iunie 2004, printr-o părticică din Lemnul Sf. Cruci a Mântuitorului și părticele ale Sfinților Sf. Mc. Modest și Ermoghen primite de la Ierusalim. Apoi, în anul 2005, s-au primit părticele ale Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, Sf. Ier. Ghenadie și Sf. M. Mc. Pantelimon împreună cu icoanele Maicii Domnului

 

”Maica Domnului Grabnic Ajutătoare” și ”Gherontissa” din Sfântul Munte Athos. La 2 mai 2010, prin rugăciunile sfinților și Binecuvântarea Maicii Domnului s-au adus: o părticică din Brâul Maicii Domnului, Încălțămintea Sf. Ier. Spiridon, și părticele ale: Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ier. Nicolae, Ioan Maximovici, Sf. Ap.: Matei, Vartolomeu, Filip, Sf. Mc.: Procopie, Luchian, Agapit, Lavru, Victor, Severian, Marina, Hristina, Iustina, Sf. Cuv. Antonie, și alți Sfinți ce au împodobit baldachinul cu sfintele moaște.

Conform legendei, in momentul in care puterea a fost preluata de comunisti, s-a dorit transformarea terenului intr-unul arabil, dar cand s-a dorit ridicarea pietrei Sfintei Mese, nu s-a putut face acest lucru, iar rotile tractorului au explodat, iar aceasta a ramas pe pozitii.

Dupa Revolutia din decembrie 1989 credinciosii au dorit reconstruirea bisericii in zona. Astfel in 1990 s-au pus bazele unui paraclis din BCA, in forma de cruce. Restul constructiilor au inceput in 1995 (biserica mare, paraclisul, clopotnita, zidurile, chiliile. De-a lungul anilor biserica a primit mai multe relicve religioase. Are trei clopote sfintite in iulie 2006. Un clopot de o tona donat de o familie din Iasi, si inca doua de combinatul siderurgic din Galati.

Manastirea nu este finalizata nici in prezent, dar cu toate ca nu sunt fonduri cladirile impresioneaza prin marime si grandoare, fapt din ce in ce mai bine observat in prezent.

Mănăstire cu obşte de călugări, 6 vieţuitori în luna ianuarie 2013.

Stareţ Arhimandrit Varnava Ene. Are hramurile: “Sfântul Mare Mucenic Mina”, “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, “Sfântul Ierarh Vlasie” şi “Sfântul Apostol Varnava”, “Icoana Maicii Domnului <Umilenie>“, Duminica a V-a după Sfintele Paști „a Samarinencei”.

Este situată pe şoseaua E85 Fălticeni-Roman, la 17 kilometri de Fălticeni, ramificaţie stânga un kilometru, pe drum de piatră. Ansamblul mănăstiresc este construit pe locul numit “Dealul Bisericii”, într-o zonă cu un peisaj mirific în care apele Moldovei se desfată într-o câmpie largă ce se împleteşte, în zare, cu pădurile de la poalele munţilor Carpaţi. Se vede astfel toată valea Moldovei cu satele Roşiori, Giuleşti, Vadu Moldovei, Boroaia, Răuceşti, Drăguşeni.

Dezastre

Din pacate constructiile nu au fost ferite de dezastre, iar corpurile cladirilor au fost cuprinse de flacari intr-un incendiu de proportii pe 24 iunie 2018. Interventia a fost ingreunata si foarte dificila datorita suprafetei foarte mari de raspandire a focului asupra chiliilor. Din fericire nu au fost victime. În prezent, chiliile au fost refăcute aproape în totalitate dar călugării nu pot uita ziua în care s-au trezit cu o clădire în flăcări. Era o zi de sărbătoare când se pregăteau de slujba religioasă. În luna august 2020, a avut loc sfințirea paraclisului din incinta stareției refăcut după incendiul din vara anului 2018.

Distribuire articol