Ce spune premierul despre drumul expres de la Siret la Ploiești și drumul de la Suceava la Baia Mare

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, 20 noiembrie, la recepția lucrărilor de la șoseaua de centură a Municipiului Rădăuți, că Guvernul este determinat să realizeze proiectul A7.

Este vorba de autostrada care se va face pe traseul Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret și unde au fost semnate contracte pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice aferente tuturor tronsoanelor.

Într-o primă fază se va realiza, cel mai probabil, un drum expres care – având în vedere specificul normativelor în vigoare – trebuie realizat de așa manieră încât să permită o transformare ulterioară în autostradă. „Suntem extrem de determinați să realizăm proiectul A 7. Cele șase tronsoane de autostradă sau drum expres”, a spus Ludovic Orban.

El a mai spus că ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prezent alături de premier la recepția lucrărilor de la centura Rădăuților, i-a dat ocazia să dea o veste bună, respectiv că la legătura între Suceava și granița de vest pe Drumul Nordului – despre care a spus că se va realiza pe profil de autostradă sau drum expres – s-au deschis ofertele și s-a declarat câștigătorilor pentru cele trei tronsoane care vor realiza SF și PT.

Reamintim că este vorba de un așa numit „Drum de mare viteză” și care este împărțit în trei tronsoane, respectiv Baia Mare – Bistrița, Bistrița – Vatra Dornei și Vatra Dornei – Suceava.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Administrate a Infrastructurii Rutiere, postat pe site după ce a avut loc recepția lucrărilor la centura de la Rădăuți, în cazul studiului de fezabilitate aferent Lotului 1, respectiv tronsonul de drum de mare viteză de la Baia Mare –la Bistrița a fost desemnată câștigătoare oferta Asocierii Search Corporation – Egis International SAS – Egis Romania S.A. – SC Formin S.A., cu preţul de 15.206.688,64 Lei fără TVA. În cazul studiului de fezabilitate aferent Lotului 2, respectiv tronsonul de drum de mare viteză de la Bistrița la Vatra Dornei a fost desemnat câștigător ofertantul SC Explan SRL., cu preţul de 15.793.026,12 Lei fără TVA. În fine, în cazul studiului de fezabilitate aferent Lotului 3, respectiv tronsonul de drum de mare viteză Vatra Dornei – Suceava a fost desemnată câștigătoare Asocierea Best Consulting & Design SRL – INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL, cu preţul de 14.475.000,00 Lei fără TVA. 

Pentru fiecare dintre cele trei loturi, durata contractului este de 18 luni de la Data de Începere a Contractului. Semnarea contractelor de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea tuturor contestațiilor/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.