ACTUALITATE

Investiții fără cap. Au investit în Laboratorul de Medică Nucleară dar nu au specialiști. Flutur a fost cel care a și inaugurat o investiție care însă nu funcționează

Consilierul judeţean Gheorghe Iacob (PSD) a cerut, în plenul şedinţei Consiliului Judeţean, lămurirea problemelor legate de Laboratorul de Medică Nucleară inaugurat în luna august 2020, în campania electorală pentru alegerile locale, „fără ca acesta să fie pus însă în funcţiune”. Dosarul privind investiția este și în vizorul DNA care a demarat cercetări în perioada cât Spitalul Județean a devenit focar. 

Ce susține Iacob

Neregulile la care se refă Iacob au fost prezentate într-un Raport de audit al Camerei de Conturi Suceava, material prezentat înspre aprobare în şedinţa din noiembrie a deliberativului judeţean sucevean, alesul social democrat solicitând ca, în prima întrunire din 2020 a legislativului, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava să prezinte „o situaţie la zi a Laboratorului, cât şi paşii care mai trebuie făcuţi pentru a-l pune să lucreze pentru populaţie”.

„Toate obligaţiile contractuale trebuiau îndeplinite până pe 31 decembrie 2019, dată la care, potrivit Raportului Curţii de Conturi, contractul înceta să mai producă efecte. Din Raport rezultă că nu au fost respectate clauzele contractuale privind punerea în funcţiune, instruirea personalului şi obţinerea autorizaţiilor de la CNCAN” a precizat Gheorghe Iacob.   

Ce spuna mana dreaptă a lui Flutur din CJ

Irina Vasilciuc, administratorul judeţului, susţine că documentaţiei pentru obţinerea avizului de funcţionare a Laboratorului de Medicină Nucleară este depusă înspre   „analiza de final” la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). „Nu avem niciun motiv să credem că nu-l obţinem. Nu ni s-a indicat niciun fel de default, de defect, pe documentaţie. Mare parte a precizărilor Camerei de Conturi au fost deja duse la îndeplinire, personalul fiind instruit, pentru că, altminteri, nu se putea depune dosarul la CNCAN” a precizat Irina Vasilciuc, avansând că avizul de funcţionare va veni până la data şedinţei din ianuarie 2021 a deliberativului judeţean. 

Cum de apără Flutur

Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, susţine că a cerut grăbirea demersurilor, CNCAN asigurând că analizarea dosarului de avizare este în fază finală. Intervenţie motivată şi prin aceea că bolnavii oncologic suceveni se programează pentru analize specifice la unele unităţi din ţară, în care investigaţiile se fac şi după 6-9 luni de la solicitare. Conform preşedintelui CJ, în organigrama noii Secţii au fost aprobate posturile necesare, iar pentru că urmează a-şi desfăşura activitatea în condiţii deosebite, personalul a fost trimis, în etape, la instruire. 

Flutur a ţinut să evidenţieze că specialiştii în domeniu sunt foarte greu de găsit, dar, în cele din urmă, o familie de medici din Iaşi, cu această specialitate, a acceptat să vină să lucreze în Laboratorul în Suceava. 

Reamintim că, în august, în campanie electorală, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, împreună cu Alexandru Calancea, managerul Spitalului Judeţean, anunţa încheierea investiţiei, <inaugurând> Laboratorul de Medicină Nucleară.

Însă la un audit din septembrie-octombrie 2020, Camera de Conturi Suceava  avea să constate că echipamentele achiziţionate în baza contractului de furnizare, „erau instalate, însă nu erau puse în funcţiune, obligaţii care trebuiau îndeplinite până pe 31 decembrie 2019, dată la care contractul cu General Electric Medical Systems România a încetat să producă efecte. „Una este finalizarea lucrărilor, iar alta este avizarea unităţii pentru funcţionare. Nici noi nu am ştiut cât de complicată este această unitate care lucrează sub radiaţii, cu aparatură şi cu reactivi care au o durată de expirarea foarte scurtă” a subliniat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.