JUSTIȚIE

Fostul primar din Udeşti, Săvel Botezatu, condamnat la 3 ani de închisoare, eliberat după nici zece luni de puşcărie

Tribunalul Botoşani a decis marţi, 5 ianuarie 2021, eliberarea condiţionată din penitenciar a fostului primar din Udeşti, Săvel Botezatu. Astfel, instanţa botoşăneană, a admis contestaţia formulată de Botezatu la o sentinţă din octombrie 2020 a Judecătoriei Botoşani şi, în rejudecare, a admis propunerea Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Botoşani, privind pe condamnatul Botezatu Săvel Viorel. Tribunalul Botoşani a dispus, definitiv, eliberarea condiţionată a lui Botezatu, condamnat  la 3 ani de închisoare prin sentinţa penală nr. 72-2019 a Curţii de Apel Suceava.

Reamintim faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat în data de 23 martie 2020 pe Săvel – Viorel Botezatu (60 de ani), din comuna Udești, la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente sau declarații false”.

În aceeaşi zi, dupa ce a fost comunicată sentinţa, Săvel Botezatu, fostul primar din Udești, s-a prezentat la sediul Postului de Poliție Udești de unde a fost preluat de un echipaj și dus la Penitenciarul Botoșani.

În același dosar a mai fost condamnată Marinela Borza la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce avocatul Dorin Andronic, cel care l-a reprezentat si in acest dosar pe fostul primar din Udesti, a fost achitat.

Săvel Botezatu, fostul primar de la Udeşti şi casiera primăriei din localitate Marinela Borza au fost reţinuţi la sfârşitul anului 2014 de procurorii anticorupţie. Săvel Botezatu a fost acuzat de influenţarea declaraţiilor, şantaj şi tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

El a mai fost judecat pentru „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor” şi complicitate la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”.

Totodată, primarul ar fi sprijinit-o pe Marilena Borza să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782 de lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite era Săvel Botezatu.