ACTUALITATESOCIAL

Foto/Modernism și lux la Mănăstirea ,,Sfântul Ioan ce Nou,,. Pregătiri pentru Bobotează.Pe scena din curte au apărut butoaie din plastic. Chilii moderne și pangar la standarde europene ridicate în pandemie

Noului arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic  se pare că îi place luxul și modernismul.  Și-a adus de la Iași stareț pentru Mănăstirea Sf.Ioan ce Nou din Suceava, diaconi și cântăreți. Preoții din județul Suceava au fost înlăturați de pe funcții de la Arhiepiscopie, Mănăstirea care adăpostește racla cu moaștele ,,Sfântului Ioan cel Nou,,  și Seminarul Teologic.

Imediat după ce a fost intronziat și chiar numai ce anunțat pe funcție, IPS Calinic  a început cu atacuri la  preoții de la bisericile și mănăstirile din județ pentru a-i înjosi și umili precum și pentru ca fețele bisericești și monahale să nu mai aiba

curajul să își spună părerea.

Strategia IPS Calinic este bine gândită. Dornic să acceadă pe o funcție și nu una oarecare, IPC Calinic face ce vrea în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților având alături ,,aghiotanții, aduși de la Iași.

A făcut curat în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava.  A tăiat brazii, a dărâmat vechiul pangar și a ridicat unul de lux, a scos lumânărarul de lângă biserica veche și cazanele care erau destinate  special pentru agheasma mică sau mare din fața mănăstirii.

În perioada pandemiei în loc să facă acte de milostenie, IPS Calinic a dărâmat un pangar ridicat de IPS Pimen și a ridicat unul de lux.

Dacă intri la lumânărar riști să rămâi fără aer pentru că cele două uși  nu stau deschise.

Chiar și titulatura a fost schimbată. Nu mai există magazin de obiecte religioase ci ARIMATEEA-Bucurie pentru Suflet.  De fapt nu este nicio bucurie pentru că aici cumperi obiecte religioase sau lumânări, nu e nimic pe gratis.

La ARIMATEEA  găsești in interior, doua tinere și nu măicuțe care sunt vânzătoare, ,,angajate ale mitropoliei,, cum avea să susțină una dintre acestea.

Decizii abuzive ale IPS Calinic

Dar niciun preot

nu îndrăznește să comenteze  decizile abuzive ale IPS Calinic, fața bisericească care și-a băgat adânc  mâna în agonis

eala Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților făcută cu bună știință de IPS Pimen.

,, IPS Pimen știa să chivernisească banul. Nu arunca așa banii. Nici nu știu ce vrea să facă IPS Calinic. Ne minunăm și noi,, ne spune cu greu, în șoaptă,  un preot de la Mănăstirea Sf.  Ioan cel Nou din Suceava.

 

Arhipiescopia Sucevei și Rădăuților este una bogată din punct de vedere material și financiar iar IPS Calinic pare mai degrabă un om al luxului, al scrierilor religioase și al modernismului decât al milosteniei și al brândeții.

Episcopul Macarie Drăgoi spunea despre IPS Pimen: ,,Purta mereu, peste rasă, un halat de lucru ale cărui buzunare erau pline de cuie. Nu ezita să pună mâna pe lopată sau pe roabă, muncind cot la cot cu ceilalți,,. 

 IPS Calinic vrea  raclă nouă pentru moaștele Sf Ioan cel Nou de la Suceava

IPS Calinic vrea  raclă nouă pentru moaștele Sf Ioan cel Nou de la Suceava. Numai că sunt două racle, ne dezvăluie un alt preot. Una exterioară, de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun și are sute de ani și este din argint, și cea interioară de pe vremea lui Miron Barnovschi.

,,Actuala raclă este veche de peste 600 de ani, astfel că se impune o restaurare şi o conservare a acestui sfânt odor de mare valoare istorică şi religioasă,, arată  site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Noua raclă de lemn pentru păstrarea sfintelor moaşte va fi ferecată în argint şi va avea aceeaşi dimensiune cu cea veche (lungimea de 1,930 metri, lăţimea de 0,620 metri, înălţimea de 0,650 metri), de formă rectangulară, cu capac, aşezată pe patru picioare sferice. Cei ce doresc să aducă prinos de mulţumire pentru mijlocirea rugăcinilor Sfântului Ioan cel Nou în faţa Mântuitorului Iisus Hristos, pot face donații în conturile: RO51RNCB0234037010910111 (lei) sau RO83RNCB0234037010910117 (euro), titular cont: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

De altfel, lângă racla cu moaștele Sfântului Ioan este amplasată o cutie a milei.

 

IPS Pimen nu s-a gândit niciodată să schimbe raclele. Schimbarea raclei  spune IPS Calinic, dar nimeni nu amintește că de fapt sunt două racle, și aceasta schimbare a raclei pare însă un subiect prioritar al noului arhiepiscop.

Ieșenii trimiși la Suceava par a fi decisi să îi discrediteze pe preoții din Bucovina, preoți care au reușit să păstreze credința și tradiția așa cum le stă bine oamenilor de aici.

 Pregătiri pentru Bobotează

Jandarmii și polițiști vor asigura buna desfășurare a Slujbei de Bobotează în condițiile de respectare a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus. Astăzi, deja câțiva tineri  credincioși umpleau sticle cu agheasma mare după ce în prima parte a zilei apa ar fi fost sfințită. Pe scena din curtea complexului monahal se puteau vedea puse pe scenă câteva butoaie de culoare albastră în care cel mai probabil mâine, de Bobotează se va sfinți apa.

Chilii moderne ridicate în pandemie

În spatele sediului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se ridică o clădire mare și modernă. E cu etaj. ,, Acolo se ridică chilii pentru preoți. Din cate stiu dar nu am aflat prea multe. Nu ne spune nimeni nimic.  Aici totul va intra în modernizare: chiliile actuale, biserica, acoperișul va fi schimbat, pictura interioară și cea exterioară,, ne lămurește o față monahală din curtea mănăstirii.

Ieri, noul stareț al Mănăstirii Sf Ioan cel Nou din Suceava se scuza în fața reporterului stiridinbucovina.ro  că a ieșit ,, transpirat la cap și are părul ud,, , deși  nu a precizat că a ieșit de sub duș. Mai mult, acesta îi cerea jurnalistului să mai zâmbească că doar suntem în noul an și că ,,aici totul se face bine gândit,,. Starețul chiar a și mințit, susținând că IPS Calinic nu este la reședință, însă câteva minute mai târziu înalta față monahală a ieșit să insepcteze tăierea brazilor. Astăzi, totul era curat, doar pâmântul proaspăt dezvăluia locul unde erau brazii.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Mănăstirea Văratic sau  Agapia ar fi intrat în modernizare?  Cum ar fi arătat?

IPS Calinic este pus pe fapte mari. De altfel, înalta față monahală pare mai degrabă adeptul cheltuirii banului de când a ajuns la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Nici bine nu fusese intronizat că preoții de la Mănăstirea Sf.  Ioan sau de la Seminar au fost avertizați că vor fi schimbați.  Și au fost inlocuiti iar după ani de slujire parcă trebuie să pășească cu teamă pe aleele pe care îl întâlneau pe IPS Pimen. La Seminarul Teologic, un preot de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou preda limba greacă dar a fost eliminat de IPS Calinic. Și numele preoților care au fost schimbați poate continua.