Direcția Silvică Suceava demontează diversiunile privind TĂIERILE RASE din pădurile Bucovinei!

Subiectul „defrișărilor” sau, mai nou, cel al „tăierilor rase” din pădurile României este unul care duce, invariabil, la o reacție vehementă, perfect justificată, a opiniei publice. Orice român vrea ca pădurile să fie protejate, apărate, iar cei vinovați de o asemenea crimă să plătească imediat, drastic, în fața Justiției. Aici nimic nu este de negociat și mass-media trebuie să ducă, fără nicio ezitare, un război total împotriva celor care atentează la pădurile României. Trebuie însă probe clare, indubitabile, nu diversiuni ale unor scandalagii de profesie.

De aici însă și până la a fi părtaș la denigrarea, chiar și fără rea-credință, unei Regii Naționale de anvergura Romsilva, care are peste 16.000 de angajați, este o cale lungă care nu ar trebui parcursă decât după o analiză temeinică.

În cadrul emisiunii „Decisiv”, de la postul de televiziune Antena 3, au fost prezentate, luni seară, imagini filmate pe Drumul Național 17A, în pasul Palma, pe raza Ocolului Silvic Marginea, Direcția Silvică Suceava. S-a afirmat faptul că pădurea a fost rărită foarte tare ceea ce a reprezentat ocazia perfectă pentru a trage un serios semnal de alarmă. Mai mult, a fost  prezentată o cioată provenită de la tăierea unui arbore razant cu solul despre care se afirma că ar avea un diametru semnificativ, vorbindu-se, totodată, prin prezentarea unor imagini în acest sens, “de taieri rase”.

Am solicitat punctul de vedere al Direcției Silvice Suceava, față de situația prezentată la postul de televiziune sus-menționat. Am aflat că, în cursul dimineții, după emisiunea de luni seară, Garda Forestieră Suceava a demarat un control pentru a verifica acuzațiile aduse.

„Aspectele sesizate conform petiției numărul 14/413/8.01.2021, de domnul Daniel Bodnar, nu se confirmă: cioatele din suprafața parchetului sunt marcate (fiind o tăiere de produse principale – Progresivă definitivă), iar majoritatea semințișului a fost protejat, urmând ca la reprimire să fie evaluate eventualele pagube și de stabilit dacă procentul pierderii se încadrează în prevederile legale caz contrar se vor lua măsurile legale ce se impun!”, au arătat, la finalul controlului, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava. „Mult zgomot pentru nimic!” spune un proverb popular iar, în atari condiții, s-au cheltuit timp și resurse pentru a demonta (oare a câta oară?) acuzațiile fanteziste ale  lui Daniel Bodnar.

Dar să revenim la persoana care a sesizat toate aceste „grave nereguli” și care continuă să declanșeze scandal după scandal. Numitul Bodnar Daniel, autointitulat “activist de mediu”, a postat pe rețelele de socializare mai multe clipuri video (live – uri) de pe raza Direcției Silvice Suceava, acuzând anumiți angajați ai subunității de comiterea mai multor ilegalități.

Și cum, în România, contestatarii de profesie fac sesizări după sesizări – fără a răspunde vreodată pentru diversiunile lor – este musai ca acestea să trebuiască verificate de instituțiile abilitate de control. Astfel, Corpul de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor, Garda Forestieră Suceava, IPJ Suceava – Poliția Silvică au efectuat numeroase controale pentru a verifica aspectele denunțate de activistul de mediu Bodnar Daniel, luându-se măsurile aferente care s-au impus.

“Scopul acestor acțiuni este acela de a face” show-uri”, în pădure, pentru a denigra activitatea angajaților Romsilva și de a obține avantaje materiale ca urmare a finanțărilor venite din exteriorul țării, pentru “a salva pădurile Bucovinei”. Vă mai informăm că activistul de mediu  Bodnar Daniel deține o firmă cu profil de prelucrare a lemnului, respectiv SC BODNAR WOOD SRL, din Rădăuți, str. Mărțișor, nr. 60A (CUI 31525035) și susține că materia primă pe care o folosește este prea scumpă, justificând, în acest fel, acțiunile sale de hărțuire a personalului silvic, fapte pentru care a fost și sancționat contravențional de Poliție și Jandarmerie, atât el cât și “colaboratori”ai acestuia, care susțin aceeași “cauză”, susțin surse din Direcția Silvică Suceava.

Mai mult, Direcția Silvică Suceava demontează, punct cu punct, toate acuzațiile aduse de vajnicul reprezentat al apărării pădurilor sucevene.

“Din verificările efectuate în teren, s-a constatat că, în zona respectivă, a avut loc exploatarea partizii nr. 1904, APV-SUMAL  nr. 1365234/1904, Produse principale – Progresive definitivă, constituit în U.P II Bercheza u.a 75D%  C.S Pârâul Ciungi, în anul de producție 2018 astfel:

  • număr APV – 1365234/1904
  • tratament – progresive – definitive
  • natura produsului – principale codru
  • anul punerii în valoare – 2018
  • suprafața parchetului – 11,4 ha
  • volum inventariat – 2337 mc
  • anul exploatării: 2019 în baza autorizației nr. 1437631/21.01.2019.
  • parchetul a fost reprimit în data de 31.12.2019, în baza Procesului verbal nr.1278422/31.12.2019.

Acest APV a fost verificat, în data de 09.09.2018, de către reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava și nu au fost constatate nereguli cu privire la punerea în valoare.

În timpul exploatării, parchetul  fost verificat de către reprezentanți ai  Gărzii Forestiere Suceava, în urma cărora nu s-au constatat nereguli, încheindu-se în acest sens Procesul-verbal nr. 10430/24.10.2019.  În data de 07.05.2020,  în urma unei alerte satelitare de suprapunere,  suprafața parchetului a fost verificată de către reprezentanți ai Ministerului Mediului, respectiv Corpul de Control al Ministrului. Nu au fost constatate abateri de la legislația în vigoare”.

Ce ar mai fi de spus? Nimic, exceptând faptul că Daniel Bodnar va continua să facă tot ceea ce știe. Să facă sesizări, reclamații, să încerce să atragă în jocul său jurnaliști, ziare, televiziuni. Iar mulți jurnaliști, unii de bună-credință, îl vor asculta, animați de dorința, până la un punct lăudabilă, de a apăra și proteja pădurile României.

Și în privința prezentării unor imagini „edificatoare privind „tăierile rase”, Direcția Silvică Suceava a clarificat, cu argumentele de rigoare, situația.

„Imaginile prezentate au fost filmate în Ocolul Silvic Solca, pe suprafața parchetului Solcuța,  unde se executa o taiere de produse principale – Progresive racordare, cu un volum de 2831 mc, pe o suprafața de 11.6 hectare.

Arborii puși în valoare, în număr de 1414, fac obiectul APV nr. 1611422, fiind marcați legal, cu ciocanul RP-33-317, vopsea de culoare verde,  în anul 2017.

Partida a fost autorizată la exploatare cu autorizația nr. 1654048/17.09.2020, către S.C. Napar Cris S.R.L., fiind în curs de exploatare.

La data captării imaginilor, activitatea de curățire a parchetului era in curs, imaginile fiind surprinse, în mod intenționat, din zonele unde au fost doborâți arborii marcați legal.

Conform controlului anual al regenerărilor, regenerarea naturală este asigurată pe 74% din suprafața parchetului, suprafață de regenerare ce a fost predată agentului economic care execută lucrările de exploatare.

Nu s-au constatat arbori tăiați ilegal pe suprafața parchetului”.

Argumentele nu contează pentru Daniel Bodnar. Nici rezultatele controlalelor, la avalanșa de reclamații pe care le face la adresa Direcției Silvice Suceava. Rezultate care îl umplu de penibil, de fiecare dată.

Cu toate acestea, Daniel Bodnar va continua să facă sesizări, reclamații, să vorbească despre defrișări, despre corupție, despre acțiuni reprobabile. Nu Daniel Bodnar este vinovat ci toți cei care, repet, poate de bună-credință, îi fac jocurile. Până la urmă, scandalul reprezintă un mod de viață pentru unii. Prețul discreditării angajaților Direcției Silvice Suceava rămâne, însă, unul uriaș. Mai contează, oare, că Direcția Silvică Suceava are, de departe, cel mai mare profit dintre toate direcțiile silvice? Și că este lider detașat la împăduriri?

sursa:cronicaromana.ro

Distribuire articol