Se revine asupra unei decizii mai vechi: Prefecții asumați politic

Se revine auspra unei decizii mai vechi. Guvernul vrea să modifice prin Ordonanță de Urgență statutul prefecților, astfel încât aceștia să fie asumați politic. De altfelchiar dacă nu era un act normativ, prefectii erau numiti tot politic doar că trebuiau să fie inalti funcționari publici ,situație mai dificilă pentru partidele aflate la guvernare care trebuiau să racoleze persoane cu acest statut.

Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au reluat luni, la prânz, la Parlament, negocierile privind împărțirea funcțiilor de prefect și subprefect, relatează Realitatea Plus.

Astfel, fiecare partid aflat la guvernare își va putea numi reprezentanții în teritoriu.

Potrivit Legii actuale, prefecții nu pot fi membri de partid.

Discuții despre împărțirea funcțiilor de prefect și subprefect au mai avut loc, dar liderii PNL, USR-PLUS și UDMR nu au reușit să ajungă la un consens pentru că, în unele județele, nu vor să renunțe la funcții.

Neînțelegerile au apărut din cauza faptului că PNL și USR își doresc să numească prefecții în județele importante, cum ar fi Timiș, Sibiu, Cluj, Iași, Constanța și în București, iar UDMR revendică alte județe decât cele în care are primari sau președinți de Consilii Județene.

Un exemplu este județul Bihor, râvnit atât de UDMR, cât și de PNL. Alte județe care creează tensiuni în negocieri – cu resurse importante –  sunt Cluj, Iași, Timiș și chiar și Capitala.

La negocierile de până acum liderii coaliției au decis numărul funcțiilor care va reveni fiecărui partid. Astfel, PNL va avea 23 de prefecți, USR-PLUS – 14, iar UDMR – 5, relatează Realitatea Plus.

În privința numărului subprefecților, PNL va numi 47, USR-PLUS – 28, iar UDMR – 10.

Distribuire articol