Un nou caz de infectare cu tulpina britanică SARS-CoV-2 a fost descoperit la Suceava

Update/

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în Romania din Marea Britanie în data de 5 ianuarie 2021.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, bărbatul a devenit simptomatic în timp ce se afla în carantină la domiciliu.

Persoana a fost testată pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 la Centrul de Primire Urgenţă (CPU) Rădăuţi, după care a fost internat în Spitalul Orăşenesc Siret şi din 11 ianuarie în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava unde a rămas internat până pe 22 ianuarie 2021.

În data de 24 ianuarie 2021, pacientul s-a reinternat în SJU Suceava, la Secţia de Boli Infecţioase unde se află şi în prezent pentru investigaţii şi tratament.

Sursa citată a precizat că DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică, în urma căreia au rezultat patru contacţi direcţi care se află în carantină, sub supraveghere.

Potrivit sursei citate, secvenţierea probelor s-a făcut şi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, după ce DSP Suceava a trimis şi aici o probă.

Varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie, B.1.1.7, şi caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava şi în urma secvenţierilor efectuate la Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ (USV), proba biologică fiind recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava de la un pacient cu un istoric recent in Marea Britanie.

stire initiala

Un nou caz de infectare cu tulpina britanică, mai virulentă, a SARS-CoV-2, a fost identificat și la Suceava, la o persoană care a călătorit recent în Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de Universitatea „Ștefan cel Mare”, unde a fost realizată analiza. Este al patrulea caz de infectare cu tulpina britanică, însă specialiștii suceveni lucrează în continuare la alte probe asupra cărora există suspiciunea că ar putea fi forme mutante din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie, B.1.1.7, și caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava în urma secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.

Tulpina secventiață aparține unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, probe provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul județean de urgență Suceava.

În cazul probei menționate anterior, s-a constatat că prezintă mutațiile inregistrate la nivelul a 4 proteine, si anume ORF1ab, S, ORF8 si N (Tabelul 1),. Aceste mutatii suntcaracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01. Adițional, s-au mai înregistrat 11 alte mutații, distribuite in cadrul acelorași 4 gene.

Totodată, vor fi analizate independent toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aibă.

Comisia Europeană a recomandat ţărilor Uniunii să-şi perfecționeze strategia de testare pentru idetificarea noilor tulpini, iar ca primă urgență este sporirea numărului de teste de secvenţiere genomică până la cel puţin 5%, dar preferabil 10%, din rezultatele pozitive. În cazul României, asta ar însemna între 5.000 şi 10.000 de teste pe lună. La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se pot secvenţia lunar aproximativ 500 de probe, în condiţiile în care sunt furnizate consumabilele necesare şi este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvenţiere folosită de USV situându-se sub 1000 lei”, se arată în comunicatul Universității din Suceava.

 

,,Menționăm că activitatea curentă de secvențiere la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este parțial finanțat de Ministerul Educației și Cercetării prin proiectul cu numărul PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142 coordonat de Prof. univ .dr. Mihai COVAȘĂ, coordonarea științifică în cadrul  componentelor biologică, bioinformatică și medicală fiind asigurată de Șef lucr. dr. biolog Andrei LOBIUC, Prof.univ.dr. Mihai DIMIAN și Șef lucrări dr. medic Olga Căliman-Sturdza,în strânsă colaborare cu Laboratorul de diagnostic molecular și Secția de boli infecțioase ale Spitalului județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, coordonate de Șef lucrări dr. Roxana Filip și, respectiv, dr. Monica Terteliu, instituții partenere în acest proiect fiind și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara – echipă coordonată de către  prof. dr. Cătălin MARIAN, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara – echipă coordonată de către prof. dr. Cristian OANCEA, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca – echipă coordonată de către C.S. Ovidiu BĂLĂCESCU, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova – echipă coordonată de către prof. dr. Mihai IOANA, arata         prof.univ.dr. Mihai DIMIAN.

Distribuire articol