O copie a giulgiului de la Torino și icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Sihăstria Putnei

O copie a giulgiului de la Torino poate fi văzută la Mănăstirea Sihăstria Putnei.  Ea este expusă la demisolul bisercii ,,Izvorul Tămăduirii ,, și a fost donată complexului monahal de o familie din Constanța care a lucrat la Vatican.

Legenda spune ca în acea pânză ar fi fost invelit trupul lui Iisus dupa ce a fost coborat de pe cruce, iar după original au fost frealizate trei copii , una a fost donată Patriarhiei de la Moscova, a doua a ajuns la Sanctitatea Sa Benedict iar cea de-a treia a fost donată complexului monahal Sihăstria Putnei. Cu prilejul Paștelui la catolici însuși.

Papa Francisc a vorbit  la o emisiune televizată despre giulgiu, un subiect despre care biserica a fost foarte discretă. Mulți istorici contestă autenticitatea giulgiului, iar controverse exista și în jurul datarii acestei relicve. Testele făcute până acum au plasat originea pânzei in secolul al XIV-lea, era noastră. Expertize făcute  au dus însă  la noi concluzii: pânza ar putea data din perioada cuprinsă intre secolul al IV-lea înainte de Hristos si secolul al V-lea dupa Hristos.Citeste si Evanghelia secreta a lui Marcu.

Giulgiul din Torino a mai fost expus pentru public în urma cu aproape trei ani, când trei milioane de vizitatori au stat la cozi pentru a-l vedea. Panza a fost prezentata pentru prima data la televizor in 1973, la cererea Papei Paul al VI-lea.  Giulgiul a fost dus din Ierusalim după decesul lui Isus regelui Abgar din Edessa, în prezent teritoriul Turciei.care l-a ascuns într-un perete al cetății. În secolul VI ar fi fost redescoperit iar în anul 944 ar fi fost dus de la Edessa În capitala bizantină Constantinopol, de unde cruciații l-ar fi transportat în anul 1204 în Franța.

În 1349 , un fanatic a   aprins focul lângă incintă și un incendiu mistuie biserica ,ca prin minune giulgiul a fost salvat Prima prezentare a giulgiului a avut loc în Europa  în 1357 în Franța .În anul 1574,giulgiul a fost donat Domului din Torino,rămânând totuși proprietatea familiei princiare  de Savoya.

Un raport de medicină legală publicat în anii 70 în USA arată că amprentele nu sunt false și corespund unor detalii care în urmă cu 150 de ani nu erau cunoscute de un falsificator.

În 1978 cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la predarea  giulgiului Domului din Torino, biserica a permis studiul giulgiului de către două comisii  independente,una americană și una italiană. În anul 2010, giulgiul din Torino a fost expus din nou, fiind vizitat de numeroși pelerini din întreaga lume.

În lume sunt trei copii realizate  după giulgiul din Torino,  una a fost donată Patriarhiei de la Moscova, a doua se afla  la Sanctitatea Sa, Benedict iar cea de-a treia se află expusă spre închinare la Mănăstirea Sihăstria Putnei.  Copia va fi așezată în partea dintre pronaos și naos a lăcașului de cult.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

O altă podoabă a Sihăstriei Putnei este icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, așezată spre închinare în partea stângă a naosului bisericii. Este o icoană veche pe care turcii au vrut să o distrugă  și a fost  donată complexului monahal  de o familie evlavioasa din localitatea Putna. Mulți credincioși care s-au rugat în fața ei mărturisesc despre puterea harică deosebită a icoanei.Pe icoană se văd și astăzi urmele unei săbii care arată că turcii au vrut să distrugă icoana Maicii Domnului.

Distribuire articol