Raluca Turcan, acord cu delegații minerilor: Pe 25-26 februarie se plătesc salariile și restanțele către mineri

Salariile și alte drepturi bănești ale minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara ar urma să fie plătite în perioada 25-26 februarie. Anunțul a venit din partea ministrului Muncii, Raluca Turcan, după întâlnirea pe care a avut-o cu o delegație a minerilor care protestează în Valea Jiului. Turcan a precizat că s-a elaborat un plan de măsuri, în trei etape.

Turcan a explicat că prima măsură a fost elaborarea unei ordonanţe de urgenţă deja publicată în Monitorul Oficial, prin care, din Fondul de Garantare a salariilor se vor face plăţile pentru CE Hunedoara. Al doilea  pas va fi aprobarea, în şedinţa de Guvern de luni, a unei hotărâri care conține normele de aplicare a măsurilor prezăvute în OUG. Al treilea pas va fi reprezentat de plata efectivă, în trei tranșe.

“Practic am agreat împreună cu reprezentanţii minerilor ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 26 minerii să poată să încaseze drepturile salariale restante şi de asemenea o parte dintre beneficiile restante, cum sunt tichetele de masă şi banii de transport. Un alt mare avantaj al acestei soluţii identificate este că toată Compania Energetică Hunedoara capătă un răgaz de 3 luni prin care să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung”, a precizat ministrul Muncii.

“Vorbim de aproximativ 3.000 de oameni care se află în activitatea minieră, plus aproximativ 1.000 de oameni care se află în activitatea din energie şi în momentul de faţă avem 70 de mineri blocaţi în mină. Practic îmi exprim speranţa ca prin soluţiile identificate astăzi minerii să înceteze greva, să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei şi să fi pus bazele, prin soluţiile agreate astăzi, pentru o redresare pe termen lung a tuturor celor angajaţi în industria din jurul Complexului Energetic Hunedoara”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Liderii minerilor prezenți la întâlnirea cu ministrul Muncii și-au exprimat și ei încrederea că soluțiile negociate pentru detensionarea situației din Valea Jiului vor fi puse în practică și vor avea efect.
Luni, sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat la sediul Complexului Energetic, iar cei aproximativ 60 rămași blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei.
Distribuire articol