Dimian: Trimiterea acestui sediu în campusul II nu este fezabilă deoarece costurile pentru asigurarea utilităților depășesc de 2-3 ori costul acestei clădiri

Prorectorul USV Suceava, Mihai Dimian pe pagina de facebook:
,,O propunere de sediu al Facultății de medicină și științe biologice, ca extensie a corpului E, pe zona actuală de parcare de la intrarea laterală a corpului E.
Este prematur să se vorbească despre o construcție atunci când nici măcar PUZ-ul nu este propus însă, pentru că s-au lansat în spațiul public tot felul de imagini inventate, aș prefera să discutăm măcar despre o imagine concretă care a inițiat, în fapt, aceste demersuri din partea universității.
Din păcate, se face o confuzie între nivelul efectiv al unei construcții și nivelul MAXIM de înălțime ce este stabilit printr-un PUZ. Pe de altă parte, necesitatea de la care pornim este de aproximativ 2500 de m2 de spații de laboratoare și cursuri iar aceștia se pot obține fie în P+4, pe forma arătată în imaginea de mai jos, fie în P+5 dacă se reduce amprenta la sol. De aceea, în PUZ soliciți maximum posibil pentru că nu știi ce restricții apar pe parcurs în lungul șir al avizelor și e nevoie să reduci amprenta la sol.
În privința spațiului verde, suprafața acestuia nu va fi diminuată, însă lucrările de construcții vor afecta rădăcinile a 4-5 copaci care nu vor putea fi păstrați în forma actuală ci vor trebui plantați alții în loc, la finalul construcției.
Așa cum am mai precizat, universitatea a demolat o construcție mai veche din centrul campusului și a realizat un spațiu verde în locul ei, a amenajat acoperișuri verzi parțiale la două clădiri din acest campus și a plantat peste 2000 de puieți în campusul II pentru realizarea Parcului Dendrologic. De asemenea, va suplimenta locurile de parcare printr-o parcare ce va fi amenajată pe un teren din spatele stadionului, aflat la 300 m de campusul actual, unde nu am primit autorizația pentru construcție a unui astfel de sediu din cauza unei instalații de curățire a semințelor (care nici nu știu dacă a mai fost folosită în ultimii ani …).
Trimiterea acestui sediu (sau a altei clădiri necesare pe termen scurt) în campusul II nu este fezabilă în acest moment deoarece costurile pentru asigurarea utilităților depășesc de 2-3 ori costul acestei clădiri. Aveți exemplul Casei Corpului Didactic ce a fost lăsată în paragină tocmai datorită inacesibilității utilităților și costurilor acestora dar și multe alte exemple.
Se va dezvolta în timp și acel campus în limita fondurilor disponibile și pe măsură ce se consolidează și creșterea universității din ultimii ani.
Sunt și aspecte negative însă, la o analiză completă, sper că majoritatea celor interesați de acest demers vor ajunge la o concluzie pozitivă. Iar dacă nu se va ajunge atunci se poate da un aviz negativ propunerii și o luăm de la capăt dar cu o perspectivă de dezvoltare pe termen scurt diminuată semnificativ. Insă rugamintea mea este să purtăm această dezbatere fără a deforma realitatea și fără ipocrizia ce o observ în unele dintre reacții. Eu chiar folosesc acest parc pentru că locuiesc în zonă. chiar am un copil cu care mă joc în acest parc, iar din ce am discutat cu oamenii din zonă am constatat o apreciere a amenajărilor făcute de universitate în zonă. Iar această extensie nu este vreuna personală ci tot pentru comunitate,,
Distribuire articol