Râmbu, chemat astăzi, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava

Fostul manager al Spitalului Județean Sf Ioan cel Nou din Suceava, Vasile Râmbu a fost astăzi dimineață, chemat  din nou de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava.  Însoțit de  avocatul său, Râmbu a fost prezent la ora stabilită însă nu a stat foarte mult. Potrivit unor surse, procurorii l-au anunțat pe fostul manager de o prelungire a încadrării juridice în dosarul penal.

Procurorii fac audieri în dosarul cu focarul din Spitalul Județean.  Dosarul penal vizează neluarea măsurilor de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului.  Spitalul județean era în subordinea directă a Consiliului Județean iar președintele Gherghe Flutur s-a făcut ,, medic,, și după un test pozitiv a și ajuns într-o rezervă a unității spitalicești. Doi consilieri personali la acea vreme ai lui Flutur, Neculai Barbă și Cristi Crețu, făcuți vicepreședinți în acest mandat, au ajuns și ei rapid internați în spital, tot la rezervă. Tot acolo, a ajuns atunci și administratorul public, Irina Vasilciuc, păstrată și în acest mandat pe aceeași funcție.  Se face un an aproape de când Suceava a fost numită ,,Lombardia,, României iar vinovații se simt basma curată.

La aproape doua luni de cand au deschis un dosar penal  in care cercetau de ce atat de multe cadre medicale s-au imbolnavit la Spitalul Judetean Suceava, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava anunțau in iunie 2020,  ca au primii suspecti in acest dosar : managerul Vasile Rambu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de ingrijiri, Doina chirap  si coordonatorul compartimentului de prevenire a infectiilor asociate,Cătălina Zorescu. De altfel, nici cu moartea multor pacienți nu s-au făcut cercetări de  către procurori deși, cel mai probabil au și fost acoperite cu acte în regulă pentru a nu se găsi vreun vinovat.
Conducerea militară adusă la acea vreme la Spitalul județean deși l-a început a rămas uimită de ce a găsit, avea să plece destul de mulțumită de conducerea județului.
Patru vinovați în dosarul focar la Spitalul Județean
Dosarul penal era instrumentat la acea vreme de șefa Secției Penale, procuror Cristina Ciornei iar șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava era procurorul Lucian Stănescu. Numai că la scurt timp, Stănescu a fost mutat la Reșița iar funcția a fost scoasă la concurs care însă nu s-a mai finalizat. Ciornei, singurul candidat a fost numită șefă interimar peste procurori
Procurorii suceveni aratau  ca intre ianuarie si 25 martie, Vasile Rambu, pe atunci manager al Spitalului Judetean Suceava nu a organizat, condus si administrat unitatea medicala astfel incat sa se poata acorda primul ajutor si asistenta medicala de urgenta “oricarei persoane care se prezinta la spital, iar pe de alta parte, spitalul sa fie in permanenta pregatit pentru asigurarea asistentei medicale (…), pentru a putea participa cu toate resursele la inlaturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2”. Mai exact, anchetatorii sustin ca faptele sale au dus la blocarea activitatii spitalului si la imposibilitatea ca unitatea medicala sa raspunda la situatia de criza reprezentata de pandemia provocata de SARS-CoV-2, ducand la “o amenintare reala la adresa vietii si sanatatii populatiei din intregul judet”.
Aceleasi lucruri le-ar fi facut si Mircea Macovei, director medical al Spitalului Judetean Suceava.
Despre Vasile Rambu si Mircea Macovei, cei care conduceau unitatea medicala, procurorii mai sustin ca nu au luat masurile necesare pentru prevenirea raspandirii infectiei cu SARS-COV2, “desi raspundea in mod direct de prevenirea imbolnavirilor profesionale, creand astfel un pericol iminent de imbolnavire profesionala la nivelul angajatilor din cadrul Spitalului Judetean Suceava” .

Acuzatii asemnatoare fac procurorii si in cazul directorului de ingrijiri si in cazul coordonatorului CompartimentuluiÎn perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020, Doina Chirap,  în calitate de director de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale privind elaborarea de măsuri organizatorice destinate, printre altele, pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, privind urmărirea implementării acestora, privind cunoaşterea şi respectarea lor la nivelul unităţii sanitare, privind controlul respectării acestora, deşi răspundea în mod direct de luarea măsurilor necesare pentru cunoaşterea şi respectarea de către personalul medical al spitalului a reglementărilor generale de sănătate şi securitate în muncă, destinate să prevină îmbolnăvirile profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1628/2007, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.

În perioada ianuarie 2020 – 02.04.2020  Cătălina Zorescu, în calitate de coordonator al Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale legate de activitatea Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, în contextul pandemiei provocate de SARS-CoV-2, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.

În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 şi alin. 5 Cod penal, constând în aceea că:

În intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia) după cum urmează:

– măsuri dispuse prin Legea nr. 95/2006:

– măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018,

– măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007

– măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016,

– măsuri dispuse prin Ordinul Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525 din 18.03.2020,

– măsuri dispuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin metodologii şi alte documente similare, publicate pe site-ul oficial al instituţiei, www.insp.ro, iar nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în mun. Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19 ca urmare a nerespectării măsurilor este decesul unei paciente determinate.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penal

Toti cei patru sunt suspecti in dosar si sunt cercetati pentru zadarnicirea combaterii bolilor, iar procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava spun ca ar fi incalcat mai multe ordine de ministru, de si masurile dispuse prin Ordinul Comandantului Actiunii din 18 martie.
“Nerespectarea tuturor acestor masuri a dus la raspandirea infectiei COVID-19 in interiorul Spitalului Judetean Suceava, care a devenit focar de infectie COVID-19 si principal vector de raspandire a acestei infectii in afara spitalului, in mun. Suceava si in judet, iar consecinta directa a raspandirii infectiei COVID-19 ca urmare a nerespectarii masurilor este decesul unei paciente determinate.”,  anuntau in iunie 2020,  procurorii suceveni, intr-un comunicat de presa.

Managerul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Rîmbu, era in octombrie 2019, propus de liberali pentru conducerea Ministerului Sănătății, potrivit unor surse liberale la acea vreme. Vicepreședintele regional al PNL, deputatul sucevean Ioan Balan, a fost cel care i-ar fi  propus președintelui PNL, Ludovic Orban, ca Rîmbu să preia șefia Ministerului Sănătății.

Vasile Rîmbu s-a  aflat  la conducerea Spitalului Județean Suceava din anul 2008 până în primăvara anului trecut. Odată cu venirea lui în funcția de manager, în unitatea spitalicească au fost realizate investiții de peste 50 de milioane de euro.

Distribuire articol