Iohannis nu susține ideea pașaportului COVID: Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

Președintele Klaus Iohannis a transmis liderilor europeni că viitorul certificat de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, distanțându-se astfel de statele cu economie dependente de turism, care fac presiuni pentru introducerea cât mai rapidă a unui astfel de document învederea facilitării circulației cetățenilor europeni.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis susține “o abordare coordonată și unitară la nivel european” și apreciază că “certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale”.

Președintele român a exprimat această poziție la la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată în perioada 25-26 februarie 2021 în format de videoconferință.

“Președintele Klaus Iohannis a semnalat faptul că, la nivelul UE, nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor.

Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”, menționează Administrația Prezidențială.

Cu câteva ore în urmă, cancelarul german Angela Merkel a transmis, în urma aceleiași reuniuni la care a participat și Klaus Iohannis, că certificatul de vaccinare ar urma să fie introdus în Uniunea Europeană “înainte de venirea verii”.

Distribuire articol